După terminarea campionatului raionului Soroca la fotbal, redacția noastră intenționează să publice o serie de interviuri cu protagoniștii competiției care, din an în an, devine tot mai populară printre microbiști. Primul care va răspunde la întrebările noastre este domnul Grigore Pleșca, antrenorul-jucător al echipei din Visoca, nimeni altul decât primarul acestei localități.
– Domnule Pleșca, sper că nu este o greșeală și că Dvs. cu bună seamă ați făcut parte din echipa de fotbal a satului Visoca…
– Nu este nici o greșeală, chiar dacă nu am jucat nici un minut în acest campionat — băieții m-au „protejat”, iar eu nu am dorit să profit de funcția pe care o am. Am în vedere funcția de antrenor, bineînțeles.
– Astfel, nici nu mai are rost să vă întreb dacă iubiți fotbalul și ce v-a făcut să depuneți un efort pentru a include echipa în campionat.
– Sunt un mare amator și practicant al sportului-rege și întotdeauna mi-am dorit ca și la Visoca și oamenii, și fotbaliștii să se bucure de atenția autorităților. Într-un final mi-a reușit acest lucru și mă bucur și sunt mândru de această performanță. Pe de altă parte, la noi fotbalul nu este o noutate, prin anii ‘90 ai secolului trecut am avut în sat o echipă destul de bună.
– Să știți că este la locul lui cuvântul „performanță”, chiar dacă echipa a terminat competiția pe penultimul loc…
– Cu părere de rău, am avut un început ezitant și pe parcursul campionatului am avut mult de recuperat, dar nimeni nu este supărat și, cu atât mai mult, decepționat — important este că am pus temeliile unei formații frumoase, iar în edițiile ulterioare vom demonstra că și la Visoca se joacă un fotbal frumos.
Componența echipei din Visoca: CATLABUGA Călin; GARBUZ Dan; CATLABUGA Renat; FORTUNA Ruslan; VRABII Andrei; GARBUZ Octavian; PLEȘCA Andrei; BLAJIN Petru; BENCHECI Denis; SCALEȚCHI Gheorghe; MELNIC Dorin; PLEȘCA Grigore; BERLADEAN Daniel; BÂCU Cornel; MĂRII Vadim; GARBUZ Cătălin; MIJA Ghenadie; BUZILĂ Octavian; BÂCU Vadim; CROITORU Liviu; DONȚIER Denis; IURCIUC Alexei; PANAITE Vadim; NOSATÂI Dinu; MÂNZAT Cristian; VARZARO Sergiu; CARABINEANU Alexandru; CODREANU Eugen; MANIACOV Dumitru
– Apropo, cum argumentați faptul că ați început dezastruos competiția, în repetate rânduri suferind înfrângeri cu un scor de hochei?
– Sunt mai mulți factori, care ne-au făcut să ne bălăcim în subsolul clasamentului, iar printre aceștia aș menționa lipsa de experiență și lipsa unui stadion. Important este că după pierderi usturătoare, chiar și cu scorul de 0-14, nu am lăsat mâinile în jos, dar am continuat să credem în șansa noastră. Am fost nevoiți să jucăm multe meciuri (8 la număr) pe stadioanele adversarilor și, după cum se știe, acasă și pereții te ajută. Cu timpul a venit și experiența, dar și rezultatele nu s-au lăsat așteptate. Până la urmă, nu rezultatele au fost cele mai importante, dar faptul că după ce am inaugurat stadionul nostru lumea a început să vină la meciuri în număr destul de mare. Sper să nu mă învinuiți de lipsă de modestie, dar microbiștii de la Visoca, inclusiv doamnele, sunt cei mai buni.
– Dacă veni vorba despre stadion, vreau să afirm că arena Dvs. este una dintre cele mai cochete din raion și dacă veți continua în acest ritm nu are cum să nu vină și succesul cel mare… De altfel, de unde ați luat bani pentru un astfel de stadion?, — numai gardul cât costă!
– Lumea trebuie să știe că primăria Visoca nu a făcut risipă de mijloace financiare, cu excepția a 30.000 de lei, care au fost alocați echipei, ca premiu, conform unei decizii a consiliului sătesc și înmânat fotbaliștilor după terminarea campionatului. În afară de aceasta, avem în sat oameni care iubesc fotbalul și care pun umărul la dezvoltarea lui. De exemplu, domnul Ghenadie Mija, care muncește în Portugalia, dar care este și portarul echipei, a făcut acest frumos gard, a cumpărat mingi și echipament pentru echipă.
– Revenind la componența echipei, aș vrea să confirmați sau să infirmați un zvon — cică, pentru echipa din Visoca joacă mai mulți fotbaliști din Otaci…
– Falsă această afirmație. Cu excepția lui Dumitru Maniacov, toți sunt discipolii noștri, toți sunt produs sută la sută din Visoca. Faptul că mulți din ei își fac studiile la Chișinău nu înseamnă că noi încălcăm regulamentele de desfășurare a competiției. Noi nu avem scopul să obținem rezultate imediate, dar și principiul olimpic — importantă este participarea, dar nu victoria, la fel nu este pe placul nostru. Dorim ca în viitorul apropiat să obținem rezultate cât mai bune și, de ce nu?, să ocupăm chiar un loc pe podium.
Emilia Carp, microbistă: „Din partea comunității mulțumim domnului primar și echipei de fotbal pentru duminicile frumoase și pentru prilejul de a fi martorii unor spectacole pe terenul de fotbal. Satul nostru nu este răsfățat cu manifestații culturale, de aceea de fiecare dată am venit, de la mic la mare, să ne susținem echipa. Ne dorim ca și în anii care vin să existe această echipă și să ne bucure cu meciuri la fel de frumoase…”.
– Stadion, după cum am menționat, aveți, iar acum vă rămâne doar să puneți accent pe omogenitatea lotului. Or, acest lucru este imposibil când nu ai antrenor, când nu faci antrenamente…
– Este adevărat acest fapt, dar nu avem bani nici pentru antrenor, nici pentru cantonamente sau ceva de genul acesta. Pe de altă parte, majoritatea băieților fiind la Chișinău, aceștia se adună în zilele de odihnă și se antrenează. Astfel vom proceda și noi, cei rămași în sat. Mai cu seamă că avem condiții adecvate.
– În concluzie, o să greșesc dacă o să afirm că echipa din Visoca va participa și în campionatul din anul fotbalistic viitor?
– Nu o să greșiți, fiindcă… pofta vine mâncând. Chiar mai mult, avem planuri frumoase pentru viitor, iar faptul că lumea vine la stadion ca la un spectacol chiar îmi dă încredere că suntem pe calea cea bună. Fotbalul ne unește și acest lucru este cel mai important.
– Mulțumesc pentru interviu.
Dan Aolei