Gospodinele din Voloviţa şi-au împărţit secretele culinare la o șezătoare

0
303

Sezonul pregătirilor pentru iarnă a intrat în linie dreaptă, iar cămările se umplu pe zi ce trece de bunătăţi – de la dulceaţă şi compoturi până la zarzavaturi şi murături.

După ce au cules legume proaspete de toamnă, gospodinele din satul Voloviţa, Soroca, s-au adunat la o şezătoare unde şi-au împărţit secretele culinare, relatează Moldova 1, transmite Știri.md.

În fiecare an, femeile din Voloviţa reuşesc să umple cămările şi beciurile cu de toate. Iar pentru ca munca să meargă mai cu spor, se adună împreună şi fredonează cântece.

Mătuşa Valentina a învăţat secretul unor murături delicioase de la mama sa, pe care întotdeauna o ajuta la conservat. Obişnuieşte să facă mai multe borcane, pe care le împarte şi copiilor săi, care locuiesc la oraş. „Eu pregătesac un fel de varză murată, dar, să vă zic: astă varză este de la bunei, străbunei. Iaca uitaţi-vă: e taiată bucăţi. Asta e şi pentru cura de slăbire, e tăiată bucaţi, punem sfeclă, punem rondele de morcov şi punem zahăr şi sare”, a spus Valentina Gîlcă, locuitoare Voloviţa.

Gospodinele conservează legumele din propria grădină. „Toamna, când se apropie bruma, culegem ce este pe tufe şi punem la murat. Să nu rămâmă, să nu se piardă munca noastră. Poate nici nu le mâncăm acum, facem reţete noi”; „La mine, să vă spun sincer, totul e plin. Mai sunt încă vreo trei borcane de trei litri să le umplu, dar deja stau şi mă gândesc cu ce, pentru că şi de gutuie s-a făcut mai deunăzi”; „Acum e sezonul ciupercilor. Ne-am făcut şi în borcane şi mi-am făcut şi aşa fierte, şi la congelator mi-am pus, ca să avem pe iarnă, că ne prinde bine şi toate sunt bune şi gustoase”, spun gospodinele.

În timp ce femeile sunt preocupate de conservarea legumelor şi fructelor, bărbaţii repară casele, construiesc sobe, taie lemne şi le depozitează în magazie. SURSA: trm.md

Articolul precedentTeste – 1429, persoane infectate – 564, persoane decedate – 16
Articolul următorMaia Sandu a câștigat alegerile în 4 din cele 13 Birouri electorale din municipiul Soroca
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.