FALS: România NU a introdus vize pentru cetăţenii Republicii Moldova

0
409

 România NU a introdus vize pentru cetăţenii Republicii Moldova care vor să călătorească peste Prut. Confirmarea vine din partea senatorului român, Viorel Badea, după ce, la Chişinău, au apărut mai multe ştiri false şi speculaţii despre acest subiect. Restricţiile de circulaţie pentru basarabenii care nu au cetăţenie română sunt cauzate doar de pandemie şi sunt valabile pentru tot spaţiul european.

După introducerea regimului liberalizat de vize, în 2014, cetăţenii Republicii Moldova pot călători liber în Uniunea Europenă, pe un termen de 90 de zile, înclusiv în România, în baza paşaportului biometric. Senatorul român, Viorel Badea, precizează că nimic nu s-a schimbat, doar că, din cauza pandemiei, au fost introduse unele restricţii în toată Uniunea Europeană.

VIOREL BADEA senator, Parlamentul României: „Orice cetăţean care vine din afara Uniunii Europene se supune  unor reguli stabilite în baza unor liste galbene, verzi şi s.a.m.d şi chiar dacă tu ai dreptul să intre în spaţiul Uniunii Europene în mod liber în baza paşaportului biometric în termen de 90 de zile, dar vii dintr-o ţară cu listă galbenă te carantinizezi automat.”

Senatorul a precizat că informaţiile apărute în presă, precum că România ar fi introdus vize pentru cetăţenii Republici Moldova, sunt false.

VIOREL BADEA senator, Parlamentul României: „Nu s-a introdus niciun fel de viză în plus faţă de ce era, singura modificare referitor la  regimul circulaţiei cetăţenilor dintre cele două state este dictată de situaţia asta trecătoare de pandemie, atât.”

Cetăţenii Republicii Moldova care sosesc pe teritoriul României vor fi plasaţi în carantină la domiciliu, la o locaţie declarată sau într-un spaţiu special destinat, pentru o perioadă de 14 zile. Nu vor fi plasate în carantină persoanele care s-au vaccinat împotriva COVID-19, inclusiv cu cea de a 2-a doză, dar şi cei care vin în România pentru participarea la evenimente familiale legate de naştere, căsătorie sau deces, tratamente medicale şi preschimbare documentelor de identitate.

VIOREL BADEA senator, Parlamentul României: „Vor fi scoase în momentul în momentul în care ne vom vaccina atât de mulţi, încât să numai existe pericolul acesta al infectării cetăţenilor. România este stat membrul al Uniunii Europene, iar România, toate gesturile pe care le face, se fac în deplină consonanţă cu partenerii din UE.”

De pe 13 mai 2021, România a prelungit cu 30 de zile starea de alertă pe întreg teritoriul ţării.

SURSA: TVRMoldova.md

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.