Expoziție foto și cu sorocence pe ambele părți ale obiectivului

0
183

Asociația Reporterilor “OAMENI și KILOMETRI” a vernisat la 18 ianuarie o expoziție fotografică realizată în exclusivitate de femei din Republica Moldova – Tatiana Mitrofan, Nadejda Roșcovan, Elena Covalenco, Tatiana Berghiu, Liliana Botnariuc și Olga Lucovnicova, ghidate de fotografele de peste Prut – Ioana Moldovan și Ioana Cîrlig. Tematica reportajelor fotografice este diferită: “strămutarea satelor în urma inundațiilor, drumul laptelui de la producător la consumator, viața cotidiană și provocările persoanelor cu dizabilități, comunitățile de moldoveni și joburile lor în Portugalia”. Soroceanca Tatiana Mitrofan, care este și colega noastră de la “Observatorul de Nord”,  a ales să relateze prin fotografii istoria bibliotecarei Stela Novițchi, de la Societatea Nevăzătorilor din Soroca.

Expoziția a fost vernisată în sediul central al Bibliotecii municipale „B.P. Hașdeu” din municipiul Chișinău, fiind expuse 60 de fotografii documentare. “Spre bucuria mea am fost selectată pentru instruiri și așa am avut ocazia să aflu cum să creezi povești în imagini și multe lucruri noi despre fotografia documentară, ne-a declarat după vernisare Tatiana. Ulterior am aplicat și pentru bursă și din nou am fost selectată, fapt de care mă bucur nespus de mult. Astfel am avut posibilitatea să creez primul meu proiect fotografic. Acest program a fost pentru mine o provocare profesională importantă din anul 2018. Nu sunt fotografă profesionistă, dar îmi place fotografia și vreau să învăț cât mai multe despre această artă, mai cu seamă că în activitatea de reporter am nevoie de multe cunoștințe despre fotografie. Astfel, acest program m-a ajutat mult să-mi îmbogățesc cunoștințele și abilitățile în domeniu fotografiei  și să înțeleg că fotografia nu este doar o ilustrație pentru articolele jurnalistice, dar poate constitui o poveste de sine stătătoare, în care deja textul trece pe planul secund”. Programul de instruiri și burse pentru aceste șase fotografe are ca scop să susțină fotografia documentară și fotojurnalismul în rândurile femeilor din Republica Moldova, au menționat organizatorii la inaugurarea evenimentului. “Nimeni nu cunoaște mai bine oamenii, cu toate necazurile și bucuriile lor, decât jurnaliștii/fotografii din regiune. Și nimeni nu v-a reda mai bine decât ei realitățile sumbre ale Republicii Moldova. De asta am insistat și m-am bucurat că Tatiana Mitrofan a fost una dintre participante. Mai ales că fotografia documentară prinde tot mai mult teren în țara noastră, iar noi trebuie să avem și femei în acest domeniu dominat de bărbați. Tatiana are un ochi bun și mânuiește cu iscusință aparatul de fotografiat. Nu-i rămâne decât să ne prezinte țara și prin fotografii” ne-a spus Polina Cupcea, Președintele Asociației “OAMENI și KILOMETRI”.

  • Tatiana Mitrofan, jurnalistă: “Am ales să realizez portretul unei bibliotecare din Soroca – Stela, care de mai bine de 10 ani activează la biblioteca mobilă pentru persoane cu dezabilități de vedere. M-a uimit istoria femeii, care își dorea să devină bibliotecară, dar în timpul studiilor la colegiu a început să-și piardă vedea. Ea însă nu a cedat și și-a realizat visul într-o bibliotecă în care aproape toată literatura este în format audio sau în alfabetul Braille, pe care l-a învățat când a înțeles că nu-și mai poate recupera vederea. Timp de patru luni am fost umbra personajului meu, însoțind-o pe Stela peste tot: la serviciu, la cumpărături, la teatru sau la activități culturale,  imortalizând în poze toate aceste momente din viața ei. Prin acest proiect vreau să se vadă că este o persoană activă, optimistă, implicată social și puternică. Ea poate fi un exemplu pentru mulți alți oameni că, o dezabilitate nu neapărat ne face viața mai tristă ci, ne oferă posibilitatea să descoperim alte calități frumoase ale noastre”.

  • Stela Novițchi, bibliotecară: “Pentru mine această experiență a fost pentru prima dată, în acest an de zile Tatiana mi-a făcut atât de multe fotografii. Deseori mergeam la cetate, la muzeu, în parc, la bibliotecă, la domiciliu la cititori și numai unde nu am fost. Nu regret că am acceptat. Mi-a plăcut experiența, dacă aș vedea fotografiile aș spune mai multe, dar după cum mi-a spus mama a ieșit bine”.

Expoziția fotografică este realizată în cadrul proiectului „Empowered women in innovative media and photojournalism in Moldova”, finanțat de Black Sea Trust for Regional Cooperation, a project of the German Marshall Fund of the United States. Fotografiile vor fi publicate și pe platforma www.oamenisikilometri.md

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.