Exemplul unui agricultor din raionul Drochia care mizează pe producție ecologică

0
70
  Într-o epocă în care agricultura industrială domină piețele, Victor Bîrnaz, un agricultor din Chetrosu, Drochia, a ales o altă cale – o agricultură ecologică, bazată pe respectul față de natură și sănătatea consumatorilor. Pe o suprafață modestă de două hectare, acesta cultivă căpșuni, cartofi și struguri, toate certificate ecologic. Cum se descurcă agricultorul, aflați din reportajul realizat la emisiunea „Pământ și Oameni”.

„M-a motivat faptul că am fost cândva agronom în protecția plantelor prin fostul colhoz și știu ce înseamnă câte pesticide, chimicate se introduc pe câmpurile noastre și care ulterior ajung în organismul omului și provoacă disconfort, boli și așa mai departe. Plus la asta eu am nepoței care vreau să mănâncă ceva sănătos”, a spus Victor Bîrnaz.

Drumul către certificarea ecologică nu a fost ușor. În 2013, Victor Bîrnaz a început procesul de conversie, iar în 2016 a obținut certificatul de conformitate. Anual fermierul cheltuiește 40 de mii de lei pe audit și documentație. Dar, pentru el, adevărata validare vine de la cei care îi caută produsele.

„La piață eu merg cu pieptul deschis. Sunt convins de producția care eu am. Pot să servesc și un copilaș, pot să servesc și o mamă cu copilul, o mamă gravidă. Sunt produse sănătoase pentru organism. Noi ne-am creat o clientelă care procură la noi struguri, căpșuni, cartofi ecologici și alte legume care le cultivăm”, afirmă agricultorul.

Pentru Victor Bîrnaz, sustenabilitatea nu este doar o teorie. Acesta a implementat un sistem de captare a apei de ploaie, care acoperă 30% din necesarul de irigare, iar mulcirea, plivirea manuală și aerisirea sunt metodele de combatere a dăunătorilor fără pesticide.

„Serele sunt bloc și între fiecare sunt jgheaburi care sunt conectate la unul central și toată apa se acumulează în bazin. Lucrăm cu îngrășăminte organice și procurăm gunoi de grajd la o fermă care nu folosește preparate. O fermă simplă de vaci unde nu sunt folosite preparate hormonale și alte preparate care sunt interzise pentru agricultura ecologică. Plus la asta eu am fermă de păsări și găinaț de păsări, administram uscat, îl administram macerat și în așa fel noi evităm produsele, îngrășămintele fabricate sintetic”, povestește Victor Bîrnaz.

Potrivit datelor incluse în atlasul agriculturii ecologice, în țara noastră sunt peste 130 de fermieri care practică agricultura ecologică pe o suprafață de peste 28 de mii de hectare.

SURSA: moldova1.md


Articolul precedentPerspectiva meteorologică pentru iunie: Ce temperaturi ne așteaptă
Articolul următorDragostea pentru pământ și familie: Povestea Vioricăi Grinco din Iorjnița
OdN
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.