Elena Țârdea-Spinei – între suflet și poezie

0
135

Pregătirea în domeniul pedagogiei au ajutat-o mult pe Elena Țârdea-Spinei să se înscrie în lista autorilor de carte pentru copii. Muncind în calitate de redactor-literar la săptămânalul ”Realitatea” din Soroca a citit, a redactat și a așezat în pagină sute de texte literare semnate anumit pentru copii. Astfel s-a pomenit înscrisă la ”școala sincerității”, unde curajul are aripi de vultur ca în poveștile copilăriei.

Provocarea irezistibilă i-a readus în suflet ”anotimpul fără vină” și Elena Țârdea-Spinei a început a desfira întâmplări aievea și imagini reale de ieri și de azi. Cuvintele, alcătuite și ele din literele ”alfabetului hazliu” inventat de autoare în ”Povestea Abeceduțului” aleargă pe la bunici, luându-se de mână cu nume adevărate ale celor din preajmă, parcă din dorința de a-i vedea pe toți implicați în jocul ”real-ireal” al copilului. De la prima plachetă ”Fetițe-Garofițe” autoarea țese o pânză multicoloră ”vorbitoare” cu semne din peisajul rural tradițional.

Elena Țârdea se căznește să zădărnicească îndepărtarea copilului de carte în favoarea televizorului, calculatorului și ”montează” în poezii dragoste, nostalgie omenească: ”Am intrat la librărie,/Ce bogată-mpărăţie: Zeci de cărţi, da poate mii -/Toate pentru mici copii./ Cărţi mai simple, cartonate,/Cu coperte colorate,/Vor să fie cumpărate,/Vor să fie răsfoite/Duse-n geantă, recitite… (”O ÎNTÂMPLARE HAZLIE LA LIBRĂRIE”), ori: ”Lângă pat, pe un perete/Ceasul ticăie: – Băiete,/Noapte e cu ger şi fulgi/ Şi e timpul să te culci./- N-am uitat, ceasornic bun,/ Dar aş vrea ceva să-ţi spun:/Când acasă mama nu-i, Tu-ai putea poveşti să-mi spui?” (”Noapte de iarnă”).

Nu este deloc ușor să reziști în fața copilului dacă nu locuiește în sufletul tău curiozitatea, iar metafora este fără imagini clare și care atrage, impresionează: ”Uite un salcâm în floare,/Ca zăpada orbitoare,/Parcă-i lâna unui caier…/Ce miros plăcut în aer!”.
Copilul pare să aibă tăinuite toate simțurile omenești până și în vârful degetului mic, de aceea cine trișează este depistat deodată, ca de cel mai modern detector. Elena Țârdea-Spinei pare să cunoască acest lucru prin muncă asiduă se poate înscrie în lista autoarelor sorocene din care fac parte Lucreția Bârlădeanu, Angela Plopii, Claudia Partole, Nina Slutu și alte nume reprezentative. Într-un ceas bun!
Petre Popa


Articolul precedentLa Soroca a început Festivalul Internaţional de Muzică „Mărţişor 2024” / GALERIE FOTO
Articolul următorAi permis de conducere românesc? Să știi că valabilitatea sa ar putea crește…
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.