DSE: 113 intervenții la lichidarea focarelor de ardere

0
14

Direcția Stare Excepțională informează

Statistica incendiilor din ultimii ani arată că în perioada caniculară, pe teritoriul raionului Soroca, se înregistrează un număr sporit de arderi necontrolate ca urmare a acțiunilor de igienizare a terenurilor, precum și a aprinderii ilicite a vegetației uscate. În unele cazuri, cetățenii ard miriștile, resturile menajere ori vegetația uscată, fără a asigura supravegherea, în lipsa măsurilor de apărare împotriva incendiilor, în condiții de vânt ori amplasând grămezile ce urmează a fi distruse prin ardere în apropierea șoproanelor locative, adăposturilor de animale sau furajelor, ceea ce conduce la propagarea rapidă a focului la gospodării, anexele acestora, precum și masive forestiere, înregistrându-se pagube mari, totodată având un impact negativ asupra mediului ambiant.

De la începutul anului curent, pe teritoriul raionului Soroca au fost înregistrate 76 de intervenţii la lichidarea focarelor de ardere a vegetaţiei uscate și 37 intervenții la lichidarea focarelor de ardere a deșeurilor menajere. Pentru evitarea producerii arderii necontrolate în perioada dată, Direcția Situații Excepționale a mun. Soroca se adresează cu un apel la cetățeni să respecte măsurile specifice de prevenire a incendiilor: nu utilizați focul deschis în locuri cu pericol de incendiu și pe timp de vânt; nu utilizați focul deschis la o distanță mai mică de 50 m față de clădiri, instalații, materiale sau substanțe combustibile; nu aruncați mucuri de țigară, chibrituri aprinse sau materiale care mocnesc în vegetația uscată; respectați modul stabilit de colectare, păstrare și transportare a resturilor vegetale; cetățenii să se adreseze la primării în ceea ce privește planificarea zilelor și locurilor special amenajate pentru adunarea resturilor menajere și vegetației uscate din localitate; supravegheați în permanență copiii și interziceți jocul acestora cu surse care ar putea provoca incendii (chibrituri, brichete etc.); la depistarea focarelor de ardere apelați la numărul de telefon 112, și după posibilitate, întreprindeți acțiuni de lichidare a arderii, respectând măsurile de securitate, sau părăsiți locul arderii acoperind gura și nasul cu o țesătură umedă.

C E T Ă Ț E N I!!! Respectând măsurile de prevenire a incendiilor, Vă protejați viața și bunurile materiale. În caz de situații de urgență, apelați la numărul de telefon 112. (Autor: Eugeniu Doga, maior al s/i, șef SP al DSE mun. Soroca)

 

Articolul precedentAlegerile prezidențiale, ca și meciurile de fotbal, vor avea loc în orice condiții?
Articolul următorOpt copii au decedat, iar 76 au fot traumatizați de la începutul verii: Cum pot fi prevenite tragediile
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.