DSE: 113 intervenții la lichidarea focarelor de ardere

0
14

Direcția Stare Excepțională informează

Statistica incendiilor din ultimii ani arată că în perioada caniculară, pe teritoriul raionului Soroca, se înregistrează un număr sporit de arderi necontrolate ca urmare a acțiunilor de igienizare a terenurilor, precum și a aprinderii ilicite a vegetației uscate. În unele cazuri, cetățenii ard miriștile, resturile menajere ori vegetația uscată, fără a asigura supravegherea, în lipsa măsurilor de apărare împotriva incendiilor, în condiții de vânt ori amplasând grămezile ce urmează a fi distruse prin ardere în apropierea șoproanelor locative, adăposturilor de animale sau furajelor, ceea ce conduce la propagarea rapidă a focului la gospodării, anexele acestora, precum și masive forestiere, înregistrându-se pagube mari, totodată având un impact negativ asupra mediului ambiant.

De la începutul anului curent, pe teritoriul raionului Soroca au fost înregistrate 76 de intervenţii la lichidarea focarelor de ardere a vegetaţiei uscate și 37 intervenții la lichidarea focarelor de ardere a deșeurilor menajere. Pentru evitarea producerii arderii necontrolate în perioada dată, Direcția Situații Excepționale a mun. Soroca se adresează cu un apel la cetățeni să respecte măsurile specifice de prevenire a incendiilor: nu utilizați focul deschis în locuri cu pericol de incendiu și pe timp de vânt; nu utilizați focul deschis la o distanță mai mică de 50 m față de clădiri, instalații, materiale sau substanțe combustibile; nu aruncați mucuri de țigară, chibrituri aprinse sau materiale care mocnesc în vegetația uscată; respectați modul stabilit de colectare, păstrare și transportare a resturilor vegetale; cetățenii să se adreseze la primării în ceea ce privește planificarea zilelor și locurilor special amenajate pentru adunarea resturilor menajere și vegetației uscate din localitate; supravegheați în permanență copiii și interziceți jocul acestora cu surse care ar putea provoca incendii (chibrituri, brichete etc.); la depistarea focarelor de ardere apelați la numărul de telefon 112, și după posibilitate, întreprindeți acțiuni de lichidare a arderii, respectând măsurile de securitate, sau părăsiți locul arderii acoperind gura și nasul cu o țesătură umedă.

C E T Ă Ț E N I!!! Respectând măsurile de prevenire a incendiilor, Vă protejați viața și bunurile materiale. În caz de situații de urgență, apelați la numărul de telefon 112. (Autor: Eugeniu Doga, maior al s/i, șef SP al DSE mun. Soroca)

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.