Direcția Situații Excepționale mun. Soroca continuă campania de informare a cetățenilor privitor la riscul existent de intoxicare cu dioxid de carbon în urma fermentării vinului. Salvatorii recomandă cetățenilor să fie foarte prudenți la procesul de fermentare. Pentru a evita cazurile de intoxicație cu dioxid de carbon, acumulat în încăperile închise, specialiștii recomandă un șir de măsuri care vor minimaliza riscul pierderii vieților omenești:
Excluderea amplasării recipientelor cu must pentru fermentat în spațiile închise.
Evitarea Intrării în încăperile în care are loc procesul de fermentare a vinului, fără a asigura ventilarea prealabilă. Verificarea concentrației de oxigen în încăperile în care urmați să intrați prin metoda aprinderii unei lumânări. Dacă aceasta se va stinge, rezultă că nu există destul oxigen în încăpere.
Anunțarea unei persoane despre faptul că veți intra într-o astfel de încăpere.
Simptomele intoxicării sunt: dureri de cap, amețeli, somnolență, puls rapid etc.
Pentru acordarea primului ajutor se recomandă:
– Scoaterea imediată a persoanei din zona de risc;
– Aerisirea încăperii prin deschiderea ușilor și ferestrelor;
– Aport de aer cât mai rapid posibil.
În caz de situații de urgență, apelați serviciul 112 !!!
Șef SP al DSE mun. Soroca,
maior al s/i Eugeniu Doga