Deținătorii de patente ar putea să-și schimbe „statutul”

0
123
Dacă ne referim la mărfurile nealimentare, menţionăm, că în perioada de referinţă preţurile la majoritatea mărfurilor au rămas la nivelul lunii precedente.

 Comercianții cu amănuntul care își desfășoară activitatea în baza patentei de întreprinzător, în curând, vor avea un cadru normativ mai atractiv pentru migrarea la activitatea independentă. În acest sens, Ministerul Economiei și Infrastructurii finalizează modificările la Legea nr.93/1998 cu privire la patenta de întreprinzător, Legea nr.845/1992 cu privire la antreprenoriat și întreprinderi, Codul fiscal, Legea nr.179/2016 cu privire la întreprinderile mici și mijlocii și Codul contravențional.

 O analiză comparativă a cadrului legal privind patenta în comerțul cu amănuntul și activitatea independentă, efectuată la mai puțin de 3 ani de la punerea în vigoarea activității independente, a relevat faptul că majoritatea titularilor de patente încă ezită să migreze către nouă formă de activitate. Conform datelor Serviciului Fiscal de Stat (SFS), în decembrie 2019 numărul titularilor care dețin cel puțin o patentă valabilă a fost de peste 14 mii, iar numărul persoanelor fizice înregistrate la SFS cu „activitate independentă” – de cca 1.6 mii.

Pentru a face mai atractivă activitatea independentă, Ministerul Economiei și Infrastructurii a elaborat o serie de modificări la legislație, care vor oferi micilor antreprenori avantaje și facilități precum: moratorii la controale sau efectuarea prioritară a controalelor cu scop exclusiv consultativ, scutiri la impozitul pe venit, diminuarea unor sancțiuni fiscale (inclusiv pentru încălcări mici în procesul de utilizare a aparatelor de casă), majorarea plafonului anual la vânzări efectuate în baza activității independente de întreprinzător de la 600 mii lei până la 1,2 mln. lei, elaborarea, până în decembrie 2021, a unui program de stat pentru susținerea dezvoltării afacerilor titularilor de patentă din categorii defavorizate ale populației, includerea antreprenorilor independenți în aria de eligibilitate a programelor de stat gestionate de ODIMM ș.a.

În rezultat, se estimează că în următorii doi ani, cca 7 mii de patentari în comerț vor alege activitatea independentă sau alte forme de antreprenoriat, cu condiția menținerii termenului-limită pentru comerțul cu amănuntul până la 31.12.2022. De asemenea, se planifică ca până în luna decembrie 2022, circa 100 de afaceri în bază de patentă în comerț, gestionate de persoane fizice din categorii defavorizate ale populației vor fi susținute în cadrul programelor ODIMM și modificate în forme tradiționale de antreprenoriat (ÎI, SRL).


Articolul precedentIată cine sunt noii membri ai Consiliului Raional al Tinerilor din Soroca
Articolul următorCetățenii activi sprijină ideile frumoase la Șolcani
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.