De la 1 ianuarie 2023, moldovenilor care muncesc legal în Grecia li se garantează dreptul la pensie

0
130
dacă în 2019 salariul de funcție a deputatului era de 13.940 de lei, atunci în 2020 este deja 18.122 de lei.

Acordul în domeniul securităţii sociale dintre Republica Moldova şi Republica Elenă, semnat la Chișinău la 8 septembrie 2021, va intra în vigoare la 1 ianuarie 2023. Acordul dat stabileşte cadrul de garanţii în domeniul asigurărilor sociale pentru lucrătorii migranţi din ambele state care desfăşoară sau au desfăşurat o activitate legală de muncă şi în prezent domiciliază pe teritoriul unuia din statele contractante, scrie unimedia.info

Conform Acordului, cetăţenilor Republicii Moldova precum şi cetăţenilor Republicii Elene li se garantează dreptul la o pensie pentru limită de vârstă, pensie de urmaş, pensie de dizabilitate cauzată de o afecţiune generală, pensie şi indemnizaţie de dizabilitate determinată de un accident de muncă sau o boală profesională din partea statului unde a lucrat legal. Astfel, persoanele asigurate vor avea posibilitate să beneficieze de pensie indiferent de locul unde vor domicilia în viitor, fiecare stat aplicând legislaţia naţională în domeniu stabilirii prestaţiilor sociale, pensia fiind transferată lunar beneficiarului pe teritoriul statului în care acesta domiciliază la moment.

Acordul prevede, printre altele, procedura de totalizare a perioadelor de asigurare care permite cetăţenilor Republicii Moldova, care au lucrat legal în Grecia, însă nu dispun de stagiul minim de cotizare de 15 ani realizaţi în statul nostru, să obţină dreptul la pensie, calculată proporţional perioadelor de contribuţie în Moldova dar nu să beneficieze de alocaţie socială. Acordul este valabil pentru o perioadă nedeterminată.

La momentul actual, Casa Naţională de Asigurări Sociale implementează prevederi ale 14 acorduri internaționale în domeniul securităţii sociale bazate pe principii de proporţionalitate, semnate cu România, Portugalia, Bulgaria, Luxemburg, Austria, Estonia, Cehia, Polonia, Ungaria, Belgia, Lituania, Germania, Turcia, Republica Belarus. Sunt semnate, de asemenea, acorduri internaționale în domeniul securităţii sociale bazate pe principii de proporţionalitate cu Republica Italiană și, respectiv, cu Regatul Spaniei, care, la momentul actual nu sunt intrate în vigoare.


  • ETICHETE
  • VC
Articolul precedentViena închide ușa românilor și bulgarilor, dar o deschide larg pentru ruși / VIDEO/
Articolul următorRețetă de chec cu vișină și ciocolată din bucătăria reporterului OdN / VIDEO
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.