De ce contestă Angela Mușenco rezultatele concursului la funcția publică de șef al Direcției Învățământ Soroca?

0
5035

Angela Mușenco a trimis o contestație președintelui Comisiei de concurs la funcția publică vacantă șef al Direcției Învățământ, Veaceslav Rusnac. Ea consideră că există temei de anulare a rezultatelor concursului, prin care s-au admis încălcări ale legislației în vigoare, iar argumentele acesteia sunt următoarele: 

  1. În anunțul la funcția publică vacantă de șef Direcția Învățământ, realizat prin dispoziția Președintelui Raionului Soroca, nr. 602 din 30.11.2022, s-au încălcat prevederile legii nr. 155/2011 pentru aprobarea clasificatorului unic al funcțiilor publice, și anume s-a omis cerința legală precum că pentru a candida la funcția de șef Direcția Învățământ, care este o funcție publică de conducere, ce implică responsabilitate maximă, persoana trebuie să dețină cel puțin 3 ani de experiență în serviciul public. Menționez că această cerință a servit drept temei pentru a exclude din concursul la funcția de șef Direcția Învățământ, organizat în anul 2018, dosarul doamnei Izvorean Elena, care la moment avea doar 2 ani și 8 luni de experiență în serviciul public. (Se anexează scrisoarea nr. i02/1-20/668 din 12.10.2018).
  2. Comisia de concurs, la examinarea dosarelor, nu a luat în considerație experiența profesională a candidatului în activitatea de conducerea a Direcției Învățământ, care implică: proiectarea, organizarea, coordonarea, evaluarea și monitorizarea funcționării sistemului educațional; elaborarea și implementarea politicilor educaționale locale; gestionarea instituțiilor publice de învățământ primar, general, liceal, extrașcolar; gestionarea mijloacelor financiare și a resurselor umane (106 angajați în subordine).
  3. A fost admisă la concurs, și a fost desemnată învingătoare, o persoană care nu a activat în domeniul serviciului public, a activat în funcție de cadru didactic, s-a eliberat din funcția de cadru didactic în timpul anului de studii și nu a mai activat în alt domeniu până în prezent. Persoana în cauză a obținut un punctaj net superior contracandidaților – specialiști în cadrul Direcției Învățământ. Este vădit faptul că o persoană din afara sistemului educațional și de competența căreia nu ține elaborarea actelor normative (proiect de decizie, ordin intern) nu poate cunoaște (pe de rost) temeiul legal, cu număr și dată a intrării în vigoare a legilor și hotărârilor de Guvern, structura actelor normative și alte subtilități ce țin de elaborarea acestor acte, cu atât mai mult că în bibliografia concursului nu a fost indicată cerința elaborării unor acte normative (partea practică).
  4. Pentru proba practică din cadrul concursului nu a fost specificată grila de evaluare, respectiv nu a fost evaluată corect sarcina privind elaborarea unui Proiect de decizie (contracandidata Bucicovscaia a prezentat un Dosar, și nu un proiect de decizie: adresare către Președintele Raionului, nota informativă, etc.).
  5. Anunțul pentru ocuparea funcției publice vacante de șef al Direcției Învățământ nu a fost plasat pe portalul guvernamental al funcțiilor publice.
  6. Anunțul pentru ocuparea funcției publice vacante de șef al Direcției Învățământ a fost publicat în Monitorul Oficial nr. 394-400 pe data de 9.12.2022, astfel fiind încălcat p. 7 al Anexei nr. 1 a HG nr. 201 din 11.03.2009: ,,Autoritatea publică organizatoare a concursului va publica condiţiile de desfăşurare a concursului pe portalul guvernamental al funcţiilor publice pentru ocuparea cărora autorităţile publice organizează concurs, pe pagina web oficială a autorităţii publice care a iniţiat concursul, precum şi le va afişa pe panoul informaţional de la sediul autorităţii publice respective, într-un loc vizibil şi accesibil publicului, cu cel puţin 20 de zile înainte de data desfăşurării concursului. Autorităţile publice pot publica condiţiile de desfăşurare a concursului pentru ocuparea funcţiei publice şi într-o publicaţie periodică sau în alte mijloace de informare”.

Amintim că alți trei din candidați la funcția de șef al Direcției Învățământ Soroca contestă rezultatele concursului, conform căreia Natalia Bucicovscaia a fost aleasă noua șefă. Am trimis o cerere către autoritățile publice locale pentru a afla și opinia lor referitor la acest subiect. Iată ce spune Veaceslav Rusnac despre contestarea concursului pentru funcția publică de șef al Direcției Învățământ Soroca?


Articolul precedentLista de medicamente compensate a fost extinsă
Articolul următorCe spune Veaceslav Rusnac despre contestarea concursului pentru funcția publică de șef al Direcției Învățământ Soroca?
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.