Dărcăuţii Noi – printre satele care pot fi „şterse de pe faţa pământului”

0
59

Exodul masiv al populaţiei nu mai este o noutate, or aproape în toate localităţile numărul populaţiei scade vertiginos. Chiar şi cele mai populate sate cândva — Congaz (UTA Găgăuzia) sau Peresecina (Orhei) — nu se pot lăuda cu o creştere a numărului de locuitori. Ba dimpotrivă, Congazul, bunăoară, s-a transformat din cel mai mare sat din Europa (vreo 20 de ani în urmă) într-o localitate “de duzină”.

Astfel de “metamorfoze” se întâmplă şi în multe localităţi din raionul Soroca. Altădată sate cu perspectivă, în prezent satele mari, cum ar fi Căinarii Vechi, Racovăţ, Bădiceni sau Cosăuţi, se confruntă cu grave probleme de migraţie… Şi la celălalt pol, al localităţilor mici sau nepopulate, este prezent raionul Soroca. Astfel, până nu demult în trei sate — Cuconeştii Vechi (Edineţ), Odaia (Şoldăneşti) şi Dărcăuţii Noi (Soroca), locuia numai câte o persoană. Acum aşteptăm rezultatele ultimului recensământ, care a avut loc în anul 2014, pentru a vedea ce “salt” demografic au făcut aceste localităţi. Din câte cunoaştem noi, la Dărcăuţii Noi nu mai locuieşte nimeni, iar numărul locuitorilor satului Odaia, chipurile, s-a mărit de 8 (!!!) ori.

Dan Aolei


Articolul precedentREȚETA DE ACASĂ: Sos alb cu ou
Articolul următorTeatrul în deplasare la Şolcani
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.