Cristina Țurcanu: “Iubesc la nebunie acest domeniu, deloc uşor, Cultura”

0
319

Principala carte de vizită a raionului Drochia este cultura, care adună oameni cu fire artistică, instituții culturale și atracții turistice valoroase. Domeniul este gestionat de o soroceancă, Cristina Țurcanu, născută în satul Vărăncău, raionul Soroca, dar care s-a „îndrochienit” de ani buni, și-și promovează raionul oriunde poate. Am invitat-o la un express-interviu unde am discutat despre acest domeniu, provocări, realizări și probleme. 

– Ce reprezintă raionul Drochia din punct de vedere cultural-artistic?
– Raionul Drochia, are un potențial cultural-artistic enorm. În raionul Drochia activează peste 41 de colective artistice. Ansambluri folclorice, Orchestre de fanfară, de muzică populară, Ansambluri de dansuri populare, de gală şi sportive, Ansambluri vocal- instrumentale, Coruri, Ansamblul de chitarişti (muzică folk), Teatru, Studiouri artistice pentru copii, etc. În raionul Drochia activează 4 instituţii de învăţământ artistic (Școli de muzică, artă şi arte plastice), Muzee şi o galerie de artă, biblioteci, Case şi Cămine culturale, dar şi un Centru de tineret. Anual sunt organizate un şir de activități cultural-artistice, festivaluri, proiecte culturale, etc. Ne propunem să continuăm parteneriatele cu institutiile de cultură, atât din ţară cât şi din România. Colaborăm cu instituții de cultură din Botoşani, Iaşi şi Rădăuți (România). Colaborăm cu Muzeele naționale, cu Centrul National de Conservare si Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial, cu Agentiile de profil dar şi avem o colaborare frumoasa cu Ministerul Culturii. Colectivele noastre mereu au adus acasă premii de frunte de la festivaluri naționale si internaționale. Urmează să creăm o platformă a oamenilor de cultură din raionul Drochia unde ne vom propune un șir de obiective care cu sigurantă vor fi realizate. La ora actuală Drochia este un punct forte pe harta culturală a Republicii Moldova.

– Care cinci atracții turistice din Drochia le-ați recomanda vizitatorilor și de ce?
– Drochia are un potențial turistic foarte mare. Avem deja 3 rute turistice și 5 ghizi acreditați în domeniul turismului. Anul acesta ne propunem să creăm un Centru de Informare turistică. Dacă aș menționa cele mai importante atracții turistice ar fi: Catedrala „Adormirea Maicii Domnului” din or. Drochia, Muzeul de Istorie si Etnografie din satul Sofia, Izvoarele de la Cotova cu Bisericuța din lemn din satul Măcăreuca, Vila cu Parc Mîndîc, Cimitirul evreiesc din satul Zgurița. Aici vreau să menționez că în cadrul proiectului „Satul European” se restaurează Conacul boierului Russo din satul Măcăreuca. Anul acesta Drochia s-a învrednicit de locul 3 în cadrul expoziției de la Moldexpo „Tourism, Travel” la categoria „Cea mai bună prezentare a ogrăzii țărăneşti. Expoziția internațională de promovare a turismului „Tourism Travel Expo-2024″.

– Cum poți aduna și menține în provincie o mână de oameni de cultură care, la sigur, în Chișinău sau diasporă, ar câștiga mai bine?
– Să activezi în domeniul culturii la ora actuală este foarte si foarte complicat. În acest domeniu rămân doar oamenii care iubesc la nebunie arta. În acest domeniu nu există jumătățile de măsură. În ciuda tuturor provocărilor, în calitate de manager am reuşit să adun în jurul meu oameni de calitate, oameni profesioniști. Le-am oferit colegilor mei prietenia mea, susținerea şi ajutorul meu. Mereu vin cu idei inovative care „îi aprinde” şi mergem înainte. Dar avem nevoie de resursă umană în acest domeniu. Aşteptăm tineri specialişti să facă parte din echipa noastră.

– Care sunt problemele din domeniul culturii din Drochia ce rămân nerezolvate?
– Problemele în domeniul culturii sunt aceleași ca în toata țara. Salariile mici, lipsa resursei umane de specialitate, baza tehnico-materială deplorabilă (avem în raion case și cămine culturale neîncălzite, fără reparații de ani de zile, lipsa resurselor financiare insuficiente pentru realizarea obiectivelor propuse, etc.

– Cum faceți față, în calitate de șefă a direcției, provocărilor de tot felul ce se ivesc în cale?
– Mereu când eşti în vizor, mai ales când ai succes, vor apărea în aria de acoperire şi frustraţii, invidioşii şi aşa zişii iubitori ai culturii. Dar nu atrag mare atenție acestor oameni pentru că nu sunt o bancnota de 500 de euro să plac oricui. Eu îmi caut de munca mea şi merg înainte. Cum zicea Grigore Vieru „Prea sus nu te ridica, te vor spânzura, prea jos nu cădea, te vor călca în picioare”. Când simt că nu mai pot, mai pot puțin. Încerc să caut frumosul în oameni şi asta este suficient. Dar este cert că nu voi permite nimănui niciodată să mi jignească echipa. Pentru că fiecare dintre colegii mei fac eforturi nebune, pentru a crea lucruri frumoase. Oamenii sunt deprinşi să vadă în scenă actul final, dar nimeni, absolut nimeni nu cunoaşte bucătăria oamenilor de cultură. În 20 ani de activitate am trecut prin multe provocări, dar am mers înainte pentru că iubesc la nebunie acest domeniu, deloc uşor „Cultura”.

VEZI ȘI:

Cristina Țurcanu la „Interviu cu soroceni” / VIDEO

Cristina Țurcanu: Amintiri de la Colegiul de Arte din Soroca / VIDEO

Cristina ȚURCANU: „Nu există nimic mai frumos ca portul nostru popular, care ne definește ca națiune”

 


Articolul precedentTrecutul și dosarele părinților vameșilor reținuți la Aeroportul Internațional Chișinău
Articolul următorSe așteaptă deconectări programate ale energiei electrice în Rublenița, Slobozia – Cremene și alte localități
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.