Corespondenţe de aproape 90 de ani găsite în casa unui sorocean

0
132

Pe paginile ziarului “Observatorul de Nord” inaugurăm în parteneriat cu Muzeul de Istorie şi Etnografie rubrica “Din istoria Sorocii”, unde vă vom prezenta pagini din istoria oraşului şi ţinutului nostru. Dacă aveţi fotografii de arhivă din Soroca sau ştiţi lucruri mai puţin cunoscute din istoria locală, spuneţi-le şi nouă ca să le publicăm. Contactaţi-ne la redacţie la numărul de telefon 0 (230) 84-297 sau scrieţi-ne pe adresa ziarului sau pe poşta electronică vadim.sterbate@gmail.com.

Acum câţiva ani familia Radu din oraşul Soroca a făcut reparaţie în apartamentul lor, situat în clădirea de pe strada Mihai Eminescu, 12. În edificiul din cărămidă, care pare să fie din prima parte a secolului trecut, printre maculatura ce înlocuia adezivul de silicon ce se foloseşte în prezent la instalarea ferestrelor, au dat şi de nişte corespondenţe ale foştilor proprietari. “Am hotărât să fac reparaţie în apartament şi să schimb ferestrele, îşi aminteşte notarul Iulian Radu. Când am desfăcut ramele de lemn, în loc de spuma care se pune la termopane, locul era bătut cu diverse hârtii. Unele erau pagini din cărţi, dar am găsit şi câteva scrisori. Noi păstrăm aceste hârtii vechi, dar cred că este mai bine dacă ele se vor afla la muzeu, aşa că le-am pus deoparte şi i-am spus domnului Nicolae Bulat că vrem să le dăm muzeului. Pe viitor vrem să schimbăm ferestrele şi unde îşi are tata biroul (în aceiaşi clădire – n.a.) şi cred că şi acolo poate fi ceva” afirmă soroceanul.

Printre hârtii sunt procese verbale, facturi, răvaşe, telegrame, o scrisoare de trăsură şi altele.

Majoritatea corespondenţelor sunt din perioada interbelică şi anume de la hotarul anilor ‘20-’30 ai secolului trecut. Printre hârtii sunt procese verbale, facturi, răvaşe, telegrame, o scrisoare de trăsură şi altele, trimise din diferite colţuri ale Ţării, inclusiv din Bucureşti, Cernăuţi, Timişoara, Iaşi sau Bălţi. Acestea erau adresate foştilor proprietari, fraţii Iacob şi Michel Malear, negustori de origine evreiască care locuiau pe strada Principesa Elena, nr. 2, din oraşul Soroca. Fraţii Malear aveau un magazin de fierărie şi articole tehnice, după cum este specificat în unele dintre scrisori. Magazinul este unul din cele şase care activau în Soroca de atunci şi figurează în Anuarul României pentru comerţ, industrie, meserii şi agricultură din 1928.

În această săptămână, în preajma Zilei Internaţionale a Muzeelor, familia Radu a transmis corespondenţele Muzeului de Istorie şi Etnografie din Soroca. Îi îndemnăm şi pe alţi soroceni care găsesc hârtii sau lucruri vechi, fără valoare la prima vedere, să le transmită muzeului local.

Citiţi articolul integral în ziarul de mâine.


Articolul precedentCitește mâine în ziarul “OBSERVATORUL DE NORD”
Articolul următorDuşmanul bibliotecii stradale – depistat şi amendat
Licenţiat în jurnalism și Master în Științe ale Comunicării, Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării, Universitatea de Stat din Moldova.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.