Ce sancțiuni riscă participanții la protestul de ieri de la Soroca: amenzi și muncă în folosul comunității

0
1139

Participanții și organizatorii protestului de ieri de la marginea municipiului Soroca riscă să fie sancționați fiindcă au participat la o acțiune de protest ilegală, ne-a informat Inspectoratul de Poliție Soroca.

„Întrunirea care s-a desfășurat pe teritoriul raionului Soroca, deja constituie încălcare, pentru care va purta răspundere atât organizatorul acesteia, cât și participanții la întrunire. Conform pct 3.1 al Dispoziției Comisiei Situații Excepționale nr.42 din 13 octombrie 2022 pe perioada stării de urgență se interzice desfășurarea întrunirilor cu blocarea benzilor de circulație și/sau arterelor de transport, ori a căilor de acces și evacuare către instituțiile publice, cu excepția zilelor nelucrătoare, când aceste întruniri pot fi desfășurate pe o perioadă de cel mult 4 ore din momentul începerii întrunirii. Participanții la întrunire urmează a fi sancționați conform art.359, iar organizatorii conform art. 67 din Codul Contravențional, în dependență de circumstanțele care vor fi stabilite în urma investigațiilor. Totodată vor fi sancționați conform art. 225 din Codul Contravențional, atât participanții, cât și organizatorii întrunirii” se spune în comunicatul instituției.

Articolul 359, prevede pentru încălcarea, în condiţii de stare excepţională, a regimului special, dacă nu conţine elementele constitutive ale infracţiunii, se sancţionează cu amendă de la 6 la 12 unităţi convenţionale sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 40 la 60 de ore. Iar acţiunea specificată la alin.(1) săvârşită în perioada de exercitare a formei speciale de administrare se sancţionează cu amendă de la 9 la 15 unităţi convenţionale sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 40 la 60 de ore.

Poliția îndeamnă toți participanții la protest să-și exercite dreptul la libera exprimare pe cale pașnică, să se conformeze indicațiilor oamenilor legii, să nu vină cu mesaje care instigă la agresiune, violență sau alt gen de acțiuni periculoase pentru siguranța cetățenilor. 

Anatolii Rujanschi, unul dintre organizatorii protestului, ne-a declarat la rândul său că „Este declarație înregistrată conform legii la primărie, n-au decât să intre și să o vadă, restul sunt aberații și dorințe bolnave…”

Amintim că ieri, sute de oameni au venit la podul lui Bechir ca să protesteze. Aceștia, organizați de membri ai partidului ȘOR, și care anterior erau activiști PD, au fost îndemnați să strige slogane îndreptate împotriva președintei Maia Sandu. Aduși pe liste (în dreptul fiecărui sat erau scriși câți oameni trebuie transportați), încolonați și cu lozinci, aceștia au mărșăluit până aproape de stadion, apoi s-au întors câteva sute de metri înapoi, ca să plece mai pe urmă pe la casele lor.

Articolul precedentCrenvurștii cu năbădăi: când nimeni nu este vinovat și toți au dreptate / VIDEO
Articolul următorReforma adminsitrativă: raioanele Soroca, Florești și Drochia ar putea face parte din Regiunea administrativă Nord și Districtul Soroca
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.