CE a lansat în dezbatere un proiect care stabilește salariul minim european

0
48
  În cazul României, salariul minim brut este 2.230 de roni, 1.346 de roni net.
  În cazul României, salariul minim brut este 2.230 de roni, 1.346 de roni net.

 

Angajații plătiți cu salariul minim pe economie ar putea să primească, în plus, câteva sute de roni. Este propunerea Comisiei Europene, care a lansat în dezbatere un proiect care stabilește un salariu minim european, transmite Știri.md cu referire la protv.ro.

  Valoarea diferă de la un stat la altul și ar urma să se calculeze în funcție de venitul mediu din fiecare țară. Specialiștii atrag atenția că o astfel de majorare ar duce la o creștere a prețurilor, în timp ce unele companii ar putea pleca în state non-UE, cu o forță de muncă mai ieftină. Una dintre variantele luate in calcul este ca salariul minim european sa fie aproximativ 60% din salariul mediu din fiecare stat membru.

În cazul României, salariul minim brut este 2.230 de roni, 1.346 de roni net. În același timp, legea bugetului stabilește un salariu mediu net de aproape 3.200 de roni. Așadar, pentru a ajunge la 60% din salariul mediu, cel minim ar trebui să fie majorat cu 559 de roni. Cu alte cuvinte, cei plătiți cu minimul pe economie să primească în mână puțin peste 1.900 de roni. Asta înseamnă că angajatorii ar trebui să plătească în plus peste 1.000 de roni, cu tot cu taxe, pentru fiecare angajat.

Mihaela Mitroi, partener EY România: „Eu zic că pentru anumiți angajatori este mult. Poate că vor fi angajatori care vor fi interesați să se mute, să migreze din aceste țări, pentru că noi până acum eram atractivi în comparație cu celalalte state membre, ele având un salariul minim net cu mult mai mare decât al României”. România are al doilea cel mai mic salariu minim din spațiul comunitar, după Bulgaria. Mai puțin de jumătate din media Uniunii și de patru ori mai puțin decât în Luxemburg, unde salariul minim este de peste 2.000 de euro. Asta în condițiile în care un sfert dintre români sunt plătiți cu minimul pe economie, cel mai mare procentaj din Uniune. Reprezentanții Uniunii spun că prin reglementarea salariului minim european încearcă să reducă aceste inechități… Ștefan Turci, reprezentanta Comisiei Europene în România: „Adică să asigure un trai decent indiferent unde trăiești și unde lucrezi din cele 27 de state membre. Unele state membre din Uniunea Europeană au deja acest salariu minim, iar altele nu îl au. Noi nu putem deci impune peste statele membre un salariu minim. Poate fi o primă variantă, o recomandare a Consiliului sau o directivă”.

Comisia Europeană va definitiva o formulă, care ar putea fi și în funcție de venitul mediu pe gospodărie, în câteva săptămâni.  Existența unui salariu minim european face parte dintre cele șase priorități anunțate de președinta comisiei Ursula von der Leyen, la preluarea mandatului.

SURSA: protv.ro

Articolul precedentPrimăriile pot obține granturi de până la 3000 dolari pentru reabilitarea sau înființarea perdelelor forestiere
Articolul următor120 de cupluri tinere adună like-uri pentru concursul “Decada Dragostei”, ție de care-ți place mai mult?
Redactor-șef al ziarului „Observatorul de Nord”, câştigător în topul „10 jurnalişti ai anului”. Membru al Uniunii Jurnaliștilor din Republica Moldova. Câștigător în TOP-ul „10 jurnaliști ai anului”. În presă din anul 1986. Activitate: corespondent, redactor de secție la ziarul raional din Soroca; corespondent Agenția de știri „Moldpress”, corespondent zonal al ziarului guvernamental „Независимая Молдова”; purtător de cuvânt al prefecturii Soroca, consilierul prefectului. Din anul 1988 fondator și redactor al ziarului „Observatorul de Nord”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.