Când la Soroca se decernează titluri onorifice „pe bandă rulantă”, la Buzău, un medic celebru a fost „doar” trecut pe lista personalităților care fac cinste acestei urbe

0
81

   Programul lunar, început în urmă cu câțiva ani de Primăria Buzău, la inițiativa primarului Constantin Toma, program care aduce în fața tinerei generații  personalitățile buzoiene de ieri și de azi, care au sprijinit și sprijină dezvoltarea Buzăului și a țării, continuă în august cu un absolvent al Colegiului Național „Bogdan Petriceicu Hasdeu” din anul 1990. Este vorba despre Ștefan Octavian Ciurea, medic specialist în transplant de celule stem și profesor universitar în Statele Unite ale Americii. El a fost trecut de municipalitate pe lista personalităților care fac cinste acestei urbe, și va fi sărbătorit în cadrul evenimentului cultural „Zilele personalităților buzoiene”.

Ștefan Octavian Ciurea s-a născut la Buzău, pe 22 august 1971 și la finalizarea studiilor liceale a urmat cursurile Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din lași, pe care a absolvit-o în 1996, și cele ale Universității de Stat Pennsylvania, iar rezidențiatul l-a făcut la Harrisburg Hospital din aceeași localitate în perioada 2000-2003. Este diplomat în Medicină internă (2003) și Hematologie (2007). O perioadă de  trei ani s-a pregătit în Hematologie/Oncologie la Universitatea Illinois din Chicago, apoi un an, în transplant de celule stem hematopoietice la Universitatea de Medicină din Texas, Centrul Oncologic Anderson, unde este în prezent profesor asociat. A lucrat și în diverse spitale din cadrul organizației Physicians Referral Service.

Cercetarea sa este axată în primul rând pe transplantul celulelor stem hematopoietice clinico-experimentale și translaționale ale donatorilor alternativi. A dezvoltat un program de transplant la Universitatea din Texas, luând în considerare donatorii haploidenticali, o modalitate de a extinde disponibilitatea donatorului pentru aproape orice pacient, indiferent de rasă.

Participă la diverse congrese, conferințe sau sesiuni științifice în Statele Unite ale Americii, Europa sau Asia, rezultatele cercetărilor sale fiind prezentate în reviste de specialitate precum: Hematologica, Medicina naturii, Journal of Cellular Physiology etc.

În cei peste 20 de ani de carieră profesională și științifică a fost recompensat cu diverse premii și titluri precum: Rezidentul anului (2001); Chief Medical Resident (2002); High Impact Clinic Research Suport Program Award UTMD Anderson Cancer Center (2014); The Award for Clinical Innovation – UTMD Anderson Cancer Center (2015); Heart of Leadership Program UTMD.

Autor Valentin BUCUR, Opinia

Foto: Constantin TOMA

Articolul precedentS-a dat start la etapa a II-a a tabărei de vară „E-vacanța” din Soroca
Articolul următorDe ce și-a depus mandatul Igor Moldovan și cine vine în locul său la Consiliul Municipal Soroca?
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.