Cancelaria de Stat ar putea cere anularea dispoziției de numire a Alionei Rîșchitor în funcție de șef interimar al Direcției Învățământ Soroca

0
625

După ce ieri, 13 aprilie 2023, în Registrul Actelor Locale a fost publicată dispoziția cu privire la asigurarea interimatului funcției publice de conducere a Direcției Învățământ Soroca de către Aliona Rîșchitor, se pare că ea ar avea carențe de legalitate. Surse de la Oficiul Teritorial Soroca al Cancelariei de Stat, ne-au informat că ar fi mai multe argumente legale pentru anularea dispoziției. 

Printre cele câteva argumente juridice a cererii de abrogare a dispoziției este și punctul 22 din Regulamentul Direcției Învățământ Soroca. Acesta spune negru pe alb că “În caz de absenţă temporară motivată, atribuţiile şefului Direcției Învățământ sunt exercitate de șeful adjunct (unul dintre șefii adjuncți) sau, după caz, de un alt angajat al Direcției Învățământ, desemnat prin ordinul şefului“. Prin urmare fiindcă fosta șefă a Direcției Învățământ nu a numit un înlocuitor, dispoziția semnată de Veaceslav Rusnac pare să nu aibă un temei legal.

Contactat de noi pentru a confirma veridicitatea informației de mai sus, Veaceslav Burlacu ne-a declarat că deocamdată “cancelaria examinează legalitatea dispoziției”.

Care este motivul că cei de la conducerea raionului nu doresc să se conformeze regulamentului, și până la clarificarea situației, Direcția Învățământ să fie condusă de șefa adjunctă, Elena Prodan, nu cunoaștem. Menționăm însă că ea și mai mulți colegi au semnalat opinia publică de faptul că sunt presați de conducerea raionului.

Deși Consiliul Raional (coaliția PSRM-PD) a aprobat acum vreo trei ani o decizie de delegare a unor atribuții suplimentare președintelui raionului Soroca, din punct de vedere juridic este bizar ca executorului să i se dea împuternicirile aleșilor raionali pe un termen atât de mare. De obicei astfel de decizii sunt temporare și cu caracter restrâns. După ce vom face rost de notificarea oficială a Oficiul Teritorial Soroca al Cancelariei de Stat, vom aștepta și opinia conducerii Raionului Soroca, care anterior a anunțat că va organiza o conferință de presă la acest subiect, ca mai apoi să o anuleze.

Apropo, autoritățile raionale au deschis “cutia Pandorei” după organizarea în preajma Anului Nou, a unui concurs care pare a fi cusut cu ață albă, cu regulamentul adaptat și întrebările cunoscute din timp, dar nu în aceeași zi ca la alte concursuri similare. Amintim că luni, la Direcția Învățământ Soroca era încă în funcție de șefă Natalia Bucicovscaia, marți, la festivitatea de premiere a celor mai buni pedagogi şi educatori din Soroca, a fost prezentată ca șefă interimară, Alina Covalciuc, iar de ieri deja s-a anunțat că la cârma Direcției se află Aliona Rîșchitor.


Articolul precedentCât de periculoase sunt căpușele pentru prietenii voștri patrupezi? / VIDEO
Articolul următorFOTOGRAFIA ZILEI: Siluetele Sorocii
Licenţiat în jurnalism și Master în Științe ale Comunicării, Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării, Universitatea de Stat din Moldova.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.