Adresare: “După numirea în funcție a Nataliei Bucicovscaia, mai mulți angajați ai Direcției Învățământ au fost expuși intimidărilor”

0
1255

La ultima ședință a Consiliului Raional Soroca, s-a vorbit despre problemele care sunt la Direcția Învățământ de când a fost schimbată conducerea. Amenințări, intimidări și presiuni, motiv pentru care anterior a fost solicitată și poliția. Aceasta în contextul adresării angajaților Direcției Învățământ consilierilor, în care au raportat neregulile și a examinării notificării Oficiului teritorial Soroca al Cancelariei de Stat privind ilegalitatea deciziei de numire a doamnei Natalia Bucicovscaia.

Noi am făcut rost de adresarea angajaților Direcției Învățământ Soroca, semnată de Elena Prodan, Marina Andon-Spinei, Angela Mușenco, Elena Ialovoi, Dorina Zabolotnîi, Vadim
Ialovoi, Natalia Pavlov, Elena Cociurca și Valentina Iavorschi, pe care o publicăm mai jos. 

File name : DI-Soroca.pdf

×

Prin prezenta, angajații Direcției Învățământ Soroca, venim în adresa dumneavoastră cu o sesizare care relevă o atitudine discriminatorie, ostilă, însoțită de hărțuire psihologică și morală, constrângeri și intimidări din partea șefei Direcției Învățământ, doamnei Bucicovscaia Natalia.
Din momentul numirii în funcție a doamnei Bucicovscaia N., mai mulți angajați din direcție au fost expuși unor multiple intimidări. Astfel, la data de 18 ianuarie, doamna Ialovoi Elena, specialist superior al secției Politici Educaționale și Management, a depus o cerere privind prestarea muncii la distanță, din motive familiale. În baza cererii a fost emis un ordin, care, la interval de 3 zile, a fost abrogat fără a indica un temei juridic argumentat. Ulterior, angajata a fost nevoită să scrie o cerere de concediu. Profitând de funcția pe care o deține, doamna Bucicovscaia i-a solicitat în mod abuziv șoferului Ialovoi Vadim să o aducă zilnic la locul de muncă cu mașina de serviciu. Primind refuz, doamna Bucicovscaia a trecut la constrângeri și amenințări. Drept urmare, domnul Ialovoi V. a fost nevoit să-și ia concediu pentru îngrijirea copilului.
În data de 28 ianuarie dna Bucicovscaia N. a întocmit un proces verbal prin care a constatat că dna Andon-Spinei Marina nu este la serviciu, deși, pentru această zi, dumneaei a emis ordin, privind transferarea zilei de muncă din 28 ianuarie pentru data de 4 februarie. Dna Bucicovscaia a somat angajații direcției să semneze procesul verbal, apoi s-a deplasat la Centrul pentru Elevii Capabili de Performanță, perturbând procesul educațional, a solicitat explicații de la cadrul didactic referitor la absența de la serviciu. Ulterior dumneaei a întrunit o comisie, membrii așa numitei comisii au fost convocați după orele de muncă, după ora 17.00, la care a fost invitată dna Andon-Spinei M. pentru a-i cere explicații. Andon-Spinei M. a refuzat, motivând că nu este legal să întrunești comisia după orele de muncă și că nu i s-a adus la cunoștință ordinul de convocare a comisiei. Ulterior, dna Andon-Spinei M. a fost supusă, de nenumărate ori, unor hărțuiri morale și psihologice din partea dnei Bucicovscaia N., în urma cărora a fost nevoită să sesizeze Inspectoratul de Poliție Soroca.
Prodan Elena, șef adjunct DÎ Soroca, la solicitarea dnei Bucicovscaia N., a fost invitată de nenumărate ori în biroul președintelui și vicepreședinților raionului. În timpul acestor convorbiri au fost făcute presiuni asupra dnei Prodan E. : i s-a indicat să închidă telefonul sau să-l pună în dulap, să semneze ordin cu dată din urmă, să îndeplinească atribuțiile șefului direcției nou-numit, etc. În urma presiunilor și suprasolicitărilor, i-a fost afectată sănătatea și a urmat tratament medical pentru restabilirea sistemului nervos. La fel, un alt angajat al DÎ Soroca, Pavlov Natalia, specialist principal, serviciul Management al Resurselor Umane, în urma hărțuirii, presiunii, intimidărilor la care a fost expusă de către Dna Bucicovscaia N., urmează în prezent tratament pentru restabilirea sistemului nervos.
Vrem să vă aducem la cunoștință că în acest joc de reglări de conturi cu un anumit grup de angajați ai direcției, au fost implicați și medicii de familie. Drept dovadă, este refuzul mai multor medici de familie de a prelungi sau deschide buletin medical unor angajați ai Direcției Învățământ, motivând că au fost „rugați” de către autoritățile raionului și nu doresc să aibă probleme la serviciu.
Din data numirii sale în funcție d-na Bucicovscaia N. utilizează transportul de serviciu în interes personal. Este adusă de acasă, dusă la pauza de masă și după orele de muncă acasă, perturbând direct activitățile planificate din cadrul DÎ Soroca. De exemplu, în data de 21.02.2023, specialiștii din secția Politici Educaționale și Management, dna Ialovoi Elena și Zabolotnîi Dorina, l-au așteptat pe șoferul Chetraru Dan în ploaie și vânt, de la ora 13:30 până la 14:00 pentru a se deplasa într-o vizită de lucru conform Ordinului 01-27/40 din 14.02.2023 la Școala Primară Trifăuți. La întoarcere, doamnele i-au făcut observații șoferului referitor la respectarea regimului de lucru. Șoferul le-a comunicat că în pauza de masă (12:00-13:00) nu a reușit să ia prânzul din cauza faptului că a dus-o pe doamna Bucicovscaia N. acasă.
Neavând studii manageriale și experiență în funcția de conducere, doamna Bucicovscaia N. demonstrează, zi de zi, lipsă de profesionalism și incompetență în activitatea profesională. De la data numirii în funcție, nu a fost capabilă să organizeze nici o ședință de lucru cu angajații DÎ fără ajutorul și prezența mentorului, doamna Păunescu S. sau a altor vicepreședinți ai raionului. În timpul celor două luni, au fost neglijate total activitățile de planificare și analiză a rezultatelor, iar ordinele elaborate de dumneaei conțin o sumedenie de greșeli (dovadă servind răspunsul oferit de Inspecția Teritorială de Muncă Drochia nr. 45 din 21.03.2023, care a identificat încălcări ale legislației muncii).
Pe toată durata de la numirea în funcție, atribuțiile funcționale ale șefului de direcție nu au fost îndeplinite de dna Bucicovscaia N., ci de alte persoane. Deși aceasta a vizitat pe parcurs mai multe instituții de învățământ, aceste vizite s-au limitat doar la poze și postări pe Facebook. Dna Bucicovscaia N. încalcă permanent prevederile Regulamentului de organizare și funcționare a DÎ Soroca. Drept dovadă este faptul că în perioada 13-17 martie, când Bucicovscaia N. s-a aflat la formare, atribuțiile șefului Direcției Învățământ și ștampila au fost preluate de către Topor S., șefa secției Managementul Curriculumului și Formare profesională Continuă. Ulterior, începând cu data de 20 martie, atribuțiile și ștampila DÎ Soroca au fost preluate de către contabilul șef, Mardici Lilia. Conform pct. 22 al Regulamentului de organizare și funcționare a DÎ Soroca, în caz de absență temporară motivată a șefului Direcției Învățământ, atribuțiile sunt exercitate de către șeful adjunct. Cu toate acestea, ordinul de delegare a atribuțiilor șefului DÎ către persoanele sus-menționate nu a fost adus la cunoștință colectivului, nici șefului adjunct al DÎ Soroca.
De asemenea, este important de menționat că Bucicovscaia N. nu deține grad didactic, însă deține pozițiile de președinte al comisiei de concurs „Pedagogul Anului”, președinte al comisiei de atestare și președinte al comisiei de concurs pentru ocuparea funcției de director a instituției de învățământ. Este un absurd total că Dumneaei evaluază activitatea cadrelor didactice și manageriale, deținătoare de grade didactice și experiență valoroasă în domeniul educațional.
Pentru a se răzbuna pe angajații incomozi din Direcția Învățământ, doamna Bucicovscaia N. își depășește evident atribuțiile de serviciu, instituind comisii fără criterii clare și transparente, în care se pot observa elemente de discriminare. În relațiile cu unii angajați, doamna Bucicovscaia N. folosește un ton ridicat și creează artificial situații tensionate.
La DÎ Soroca au fost înregistrate mai multe situații similare, dar persoanele vizate în aceste conflicte preferă să nu se expună, fiind amenințate și conștiente de consecințele negative la care se pot expune.
Prin intermediul acestei scrisori, vă rugăm, stimați consilieri, să interveniți pentru a stopa abuzurile, hărțuirile și discriminarea la care sunt expuși unii angajați ai Direcției Învățământ. Ne dorim să lucrăm într-un mediu de lucru confortabil din punct de vedere psihologic și emoțional, și să ne fie respectat și asigurat dreptul la demnitate“. 

File name : Raspuns_-IGP-Soroca.PDF.pdf

×

Am solicitat doamnei Natalia Bucicovschi, care de două luni conduce Direcția Învățământ Soroca să-și expună poziția referitor la această adresare. Ne-a confirmat că va reveni ulterior cu o opinie, pe care o vom publica neapărat atunci când o vom primi.

CITEȘTE ȘI: Natalia Bucicovscaia: “Nu am intimidat, presat sau hărțuit pe nimeni”


Articolul precedentApă în flăcări – un fenomen ciudat în satul Lunga, de aproape cinci decenii!
Articolul următorCe au învățat tinerii reporteri ai revistei “Meridianul școlar” de la Rublenița la un masterclass?
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.