Campania „PLANETA NOASTRĂ ESTE CASA NOASTRĂ. SĂ O PĂSTRĂM CURATĂ!” va încuraja cetățenii să contribuie la protecția mediului

0
97

O nouă campanie – „Planeta noastră este casa noastră. Să o păstrăm curată!” – finanțată de Uniunea Europeană și implementată de Programul Națiunilor Unite pentru Mediu, a fost lansată în Republica Moldova. Campania își propune să prezinte tinerilor soluții pentru un stil de viață durabil, care să le îmbunătățească sănătatea și să-i ajute să economisească bani în același timp.

Campania se aliniază inițiativei Zilei Internaționale a Curățenie 2022, marcată în acest an la 17 septembrie, precum și la politicile în curs de elaborare în Republica Moldova. Ziua Mondială a Curățeniei 2022 reunește milioane de voluntari, guverne și organizații din 191 de țări, pentru a aborda problema globală a deșeurilor și a construi o lume mai durabilă. În acest an, și Republica Moldova se alătură inițiativei. Oficiali moldoveni, reprezentanții misiunilor diplomatice, activiști civici și tineri vor organiza acțiuni majore de curățenie în localitățile lor, sensibilizând astfel opinia publică cu privire la problema deșeurilor și susținând mișcarea ecologică globală. De asemenea, campania „Planeta noastră este casa noastră. Să o păstrăm curată!” rezonează cu mesajele Zilei mondiale fără mașini, marcată la 22 septembrie.

În Republica Moldova, gestionarea corectă a deșeurilor și mobilitatea durabilă au fost identificate drept domenii pe care oamenii le pot susține pentru a minimiza poluarea mediului, a le îmbunătăți sănătatea, bunăstarea și a economisi bani în același timp. S-a estimat că fiecare persoană generează anual în Republica Moldova 310 kg de deșeuri, în timp ce transportul rutier este responsabil pentru 98% din gazele cu efect de seră ce contribuie în mare măsură la poluarea aerului înconjurător – un factor major al bolilor respiratorii.

Ceea ce cumpărăm și consumăm, ceea cu ce ne alimentăm, casele în care locuim, modul în care ne deplasăm, ceea ce facem în timpul liber și modul în care gestionăm deșeurile, toate acestea acționează asupra planetei. La nivel mondial, consumul casnic reprezintă aproximativ 2/3 din emisiile de gaze cu efect de seră. Guvernele și întreprinderile joacă un rol crucial în promovarea durabilității, dar și acțiunile noastre zilnice sunt foarte importante.

Campania va include scurte animații, precum și seturi de infografice pentru rețelele de socializare, care vor fi distribuite prin intermediul rețelelor sociale și mass-media tradițională. Toate materialele produse în cadrul campaniei vor fi disponibile în limbile română, rusă și engleză și vor putea fi accesate pe pagină dedicată de pe site-ul EU4Moldova, precum și pe rețelele de socializare, pe măsura derulării campaniei.

Suportul acordat de Uniunea Europeană Republicii Moldova are ca scop îmbunătățirea calității vieții cetățenilor moldoveni într-un mod tangibil și vizibil. Guvernul Republicii Moldova și-a luat angajamentul de a asigura cooperarea cu UE, care a devenit cel mai mare donator al Republicii Moldova și unul dintre cei mai de încredere parteneri de dezvoltare.

  EU4Environment Green Economy, finanțat de Uniunea Europeană, colaborează cu țările Parteneriatului Estic pentru a produce schimbări de politici și legislație, pentru a face planificarea și investițiile mai ecologice, pentru a stimula adoptarea de tehnologii inovatoare, pentru a adopta noi modele de afaceri și pentru a crea locuri de muncă „verzi”.

 Programul Națiunilor Unite pentru Mediu este autoritatea globală care stabilește agenda de mediu, promovează punerea coerentă în aplicare a dimensiunii de mediu și a dezvoltării durabile în cadrul sistemului Națiunilor Unite, și servește drept promotor și apărător al mediului global.

  • ETICHETE
  • VC
Articolul precedentExercițiile militare ale Armatei Naționale, pretext pentru distribuirea falsurilor în rețele sociale
Articolul următorDirectorii și directorii adjuncți de școli vor fi aleși după un nou regulament
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.