Buletinul scurt de știri zilnice OBSERVATORUL – 10 februarie, 2022

0
43

Un nou buletin scurt de știri zilnice, pregătite de redacția „Observatorul de Nord” pot fi privite acum pe site. Dacă vreți să fiți informați despre știrile de acasă, urmăriți site-ul nostru www.observatorul.md și invitați-vă prietenii pe pagina noastră de Facebook și Telegram.

Două medalii de aur și două medalii de bronz la campionatele RM!

Recent, luptătorii soroceni, care ne-au deprins deja cu locurile de frunte la cele mai prestigioase competiții, republicane și internaționale, au repurta alte victorii de răsunet. În cadrul campionatul Republicii Moldova la lupta sambo, printre juniori și tineret, care a avut loc în orașul Căușeni, elevii antrenorului emerit Ștefan Dragan și antrenorului Vitalie Lohov au câștigat patru medalii, două de aur și două de bronz. Astfel, titlul de campioni ai Republicii Moldova l-au cucerit Gheorghe Gheorghieș și Ihtiandr Fedco, iar Cristian Bragarenco și Tudor Ciobanu au urcat pe treapta a treia a podiumului și au intrat în posesia medaliilor de bronz. Felicitări luptătorilor și antrenorilor!

 Greva transportatorilor de pasageri s-a terminat, iar semnele de întrebare mai persistă.

După ce trei zile Gările auto din Republica Moldova au fost pustii, de astăzi lucrurile revin la normalitate. Vă reamintim că protestele transportatorilor de pasageri au fost un răspuns la nedorința autorităților să majoreze tarifele la călătorii. Tot astăzi, la Guvern a avut o ședință, în cadrul căreia urma să se decidă cum vor evolua lucrurile în continuare.  Ministerul Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale a propus ca preţurile pentru călătoriile interurbane să fie de 70 de bani pentru un kilometru, cu 10 bani mai mult decât până acum. La rândul lor, cei care deţin microbuze de categoria întâi ar putea majora tariful până la 80 de bani  Apropo, ultima dată, tariful a fost majorat în ianuarie 2020, în urma protestelor transportatorilor, de la 48 la 60 de bani pentru un kilometru.

La Spitalul raional din Soroca se tratează 219 pacienți infectați cu COVID

   La ziua de astăzi, în Secția COVID a Spitalului raional din Soroca se tratează două sute nouăsprezece pacienți, inclusiv nouă copii. Pe de altă parte, numărul bolnavilor internați în Secția COVID este în descreștere. Conform informației furnizate de administrația Spitalului raional din Soroca azi, în această secție erau  internate cu COVID șaizeci și șase de persoane, treizeci și șase dintre care sunt dependente de oxigen. În Secția anestezie și Terapie Intensivă a Spitalului sunt internate patru persoane, două dintre care respiră prin mască. Să mai menționăm și faptul că, în ultimele douăzeci și patru de ore, din cauza virusului a decedat o persoană.

Omul Cetății împlinește astăzi 70 de ani

Pârcălabul Cetății Soroca, istoricul și muzeograful Nicolae Bulat, director Muzeului din Soroca își sărbătorește astăzi cea de-a șaptezecea aniversare. Este unul dintre cei mai mari cunoscători ai istoriei ținutului Soroca, un promotor al limbii române şi al idealurilor naționale românești. Este considerat unul dintre cei mai buni ghizi din Moldova, supranumit „gardianul” Cetății Soroca. Are contribuții deosebite în dezvoltarea şi sistematizarea colecțiilor muzeale, în organizarea expozițiilor permanente ale muzeului.  Este autorul mai multor publicații, printre care: monografia „Județul Soroca. File de istorie”, broșura de promovare a turismului rural „Pe-un picior de plai, pe o gură de rai”, „Descoperă. Explorează. Studiază”, volumul de povestiri „Jupânița cea frumoasă”,  „Cetatea Soroca – istorie, memorie și tradiții seculare”, „În căutarea unui mare erou, Generalul Stan Poetaș”. Numele său se regăsește în lista a „o mie de mari intelectuali” din Europa, elaborată de Centrul Internațional de Biografii „Cambridge”, iar în două mii patru  Centrul American de Biografii l-a inclus în volumul „Contemporanii. Cine sunt ei”.  Pentru meritele sale deosebite şi activitatea prodigioasă a fost înalt apreciat cu „Ordinului Republicii” ,  ordinul „Gloria Muncii”, Ordinul „Steaua României” în grad de Ofiţer. Nicolae Bulat este  Cetățean de onoare al raionului Soroca și al județului Buzău. La mulți ani, MAESTRE!

Articolul precedentPersoanele imunizate se pot infecta cu tulpina Omicron. Vezi simptomele cele mai des întâlnite.
Articolul următorIată ce puteți citi în ziarul „Observatorul de Nord” din această săptămână / VIDEO
Redactor-șef al ziarului „Observatorul de Nord”, câştigător în topul „10 jurnalişti ai anului”. Membru al Uniunii Jurnaliștilor din Republica Moldova. Câștigător în TOP-ul „10 jurnaliști ai anului”. În presă din anul 1986. Activitate: corespondent, redactor de secție la ziarul raional din Soroca; corespondent Agenția de știri „Moldpress”, corespondent zonal al ziarului guvernamental „Независимая Молдова”; purtător de cuvânt al prefecturii Soroca, consilierul prefectului. Din anul 1988 fondator și redactor al ziarului „Observatorul de Nord”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.