Boris Andonii: între birou şi şevalet

1
126

S-ar părea că un hobby are neapărat legătură directă cu ocupaţia de bază sau profesia unui om, dar realitatea demonstrează inversul în multe cazuri. Un funcţionar cu suflet de pictor am descoperit, recent, în Soroca şi vă propun să-l cunoaştem împreună. Este vorba de Boris Andonii, ex-vicepreşedintele raionului Soroca, actualmente şeful OT Soroca al Cancelariei de Stat.

După o zi de muncă printre documente de stat, domnul Andonii deseori se retrage printre culori, pictând peisaje sau portrete. Deşi nu are studii în domeniu (este absolvent al Facultăţii construcţii industriale şi civile, UTM) şi a activat toată viaţa în domenii depărtate de arta plastică, mânuieşte bine pensula şi stăpâneşte iscusit culorile.

Printre lucrările soroceanului sunt peisaje, portrete, icoane şi natură moartă.
Printre lucrările soroceanului sunt peisaje, portrete, icoane şi natură moartă.

Primele desene sunt cele realizate cu cretă pe trotuar, îşi aminteşte soroceanul. Fiind elev şi student, Boris Andonii ilustra gazetele de perete. La facultate a studiat doar desenul tehnic, precizează domnul Andonii, dar din dragoste faţă de pictură a învăţat, de sine stătător, şi desenul artistic. „Iniţial desenam în creion, iar după facultate am început să mă antrenez în măiestria picturii în ulei. De la o şcoală de pictură am căpătat o carte editată în or. Leningrad. Cartea conţinea un curs întreg despre cum se utilizează uleiul, am citit-o şi am început să pictez”.

Boris Andonii a activat în calitate de inginer constructor, director la brutărie, primar al com. Bulboci. Cei mai mulţi ani a activat în Serviciul de Informaţii şi Securitate, cinci ani fiind şef al Direcţiei teritoriale Floreşti şi a mai ocupat alte funcţii de conducere.

De-a lungul anilor a pictat circa 60 de lucrări, susţine funcţionarul cu suflet de pictor. Multe dintre creaţiile sale înfrumuseţează casa familiei, iar majoritatea au fost dăruite prietenilor şi amicilor cu diferite ocazii.

Cele mai multe le dăruiesc. În anii ’90 era greu, nu prea erau bani. Eram tineri, aveam zile de naştere şi le dăruiam prietenilor câte un tablou pictat de mine”, ne povesteşte soroceanul.

Portretul fiicei
Portretul fiicei

Tematica diferă, aşa că printre lucrările funcţionarului sunt atât portrete, cât şi peisaje sau natură moartă. Cu inspiraţia e la fel, spune pictorul autodidact: „Am realizat şi portrete, şi natură… Trebuie să mă îndrăgostesc în subiect, dacă este o icoană — trebuie să-mi placă acea icoană, apoi meditez asupra ei, chiar şi zile întregi, atunci o pot picta. Nu pot face asta la comandă. Demult visez să merg la mănăstirea Cosăuţi, din partea de deal, la pristolul vechi, să pictez imaginea mănăstirii, anume toamna. Sunt îndrăgostit de acest mesaj, dar nu reuşesc în timp să merg, să stau şi să pictez acolo. Când reproduci de pe fotografie e una, iar când pictezi în natură e alta”.

Ustensilele pictorului amator
Ustensilele pictorului amator

De la birou la șevalet, aşa se încheie multe zile, ne spune funcţionarul. Noaptea după lucrul în birou sau duminicile, Boris Andonii îşi aşterne gândurile sau reproduce pe pânză imaginile care l-au impresionat. „Trebuie să am o linişte sufletească absolută, să nu am gânduri sau griji pentru copii, familie. Atunci imaginea iese bine… Noaptea este cea mai favorabilă perioadă”.

Fiecare lucrare începe de la o schiţă simplă
Fiecare lucrare începe de la o schiţă simplă

Aşa cum în orice domeniu trebuie să avansezi ca să nu cazi pradă rutinei, Boris Andonii şi-a propus să mai înveţe o tehnică de desen, anume cea cu cretă pictorială/grafică.

Aşteptăm curioşi noile realizări ale soroceanului.

Boris Andoni demonstrează o imagine care îl inspiră. Curând aceasta va fi reprodusă, cu mici modificări, pe pânză
Boris Andonii demonstrează o imagine care îl inspiră. Curând aceasta va fi reprodusă, cu mici modificări, pe pânză

PARTICIPAŢI în rubrica noastră dacă aveţi o pasiune deosebită sau încurajaţi prietenii Dvs. care au o ocupaţie de suflet să o împărtăşească. (Contacte la tel. 0230 84-297).

HOBBY — Pasiune, ocupaţie de suflet a cuiva în afara profesiunii, practicată în timpul liber.


Articolul precedentMâine, 479 candidaţi susţin BAC-ul la limba maternă
Articolul următor7 IUNIE — Ziua sindicalistului

1 COMENTARIU

  1. Ziceti ca are cunostinte in constructii civile cind i-am zis ca mi s-au afectat drepturile la proprietate ca fiind bun imobil adiacent a inceput sa o i-a razna Domnule Andoni adiacent se traduce vecin stati slab sau va faceti prost singur eu am dupa discutia cu d-atra mi-am dat seama ca sinteti fals si incorect NU CRED ca sinteti un erou pentru Soroceni doar inca unu din pucioc inutl si tîrî-pîrî

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.