Astăzi, creștinii ortodocși au intrat  în Postul Paştelui

0
29

Creştinii ortodocşi intră de luni, 11 martie, în Postul Paştelui, cel mai mare post de peste an. Acesta durează 40 de zile, la care se adaugă şi Săptămâna Patimilor. Parohului Bisericii „Sfântul Dumitru” din Chişinău, Pavel Borşevschi, a declarat pentru IPN că duminică, după Sfânta Liturghie de dimineaţă, se va face o slujbă specială, Cinul Iertăciunii şi rugăciunea Sfântului Andrei Sirul.

Seara, va avea loc Vecernia. Iar luni dimineaţă, slujba va începe cu cei doi psalmi ai Utreniei. Seara, în zilele de luni, marţi, miercuri şi joi, la Pavicerniţa cea Mare, Biserica săvârşeşte şi canonul de pocăinţă Sfântul Andrei Creteanul. Vineri este zi de post negru, nu se oficiază slujbe. Sâmbătă se va face Liturghia Sfântului Ioan Gură de Aur, iar duminică – Liturghia Sântului Vasile cel Mare. Seara se vor face Vecernii.

  Zilele de împărtăşanie în această primă săptămână a postului sunt: miercuri, sâmbătă şi duminică, după Liturghia darurilor mai înainte sfinţite şi cea a Sfântul Grigore Dialogul. Pe parcursul postului se va face sfânta împărtăşanie sâmbăta şi duminica, iar în Săptămâna Patimilor, creştinii vor putea primi taina împărtăşaniei şi miercuri.

 Pe durata postului creştinii sunt îndemnaţi să se abţină de la ouă, lapte, carne şi peşte. Preotul Pavel Borşevschi spune că postul este înfrânarea poftelor „Ca să postim bine, trebuie să iertăm oamenilor greşelile lor. Iertarea, rugăciunea, care se face cu faţa veselă, şi milostenia, sunt trei virtuţi care, dacă sunt respectate, înseamnă că intrăm corect în post”, a precizat preotul Pavel Borşevschi. Creştinii care postesc pot primi împărtăşania ori de câte ori simt necesitatea. În post, sâmbătă şi duminica Biserica face dezlegare la untdelemn şi vin. Dezlegare la peşte va fi pe 7 aprilie, de Buna Vestire, şi de Florii, 21 aprilie.

Postul Paştilor se încheie în Duminica Învierii Mântuitorului Iisus Hristos, care în acest an este sărbătorită pe 28 aprilie.

(tvrmoldova.md)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.