Anticoruptie.md: Polițiștii bătăuși din Soroca, fără drum de întoarcere în profesie

0
517

Cei trei polițiști din Soroca, concediați pentru că ar fi agresat fizic chiar în incinta Inspectoratului două persoane civile, au acționat Inspectoratul General de Poliție (IGP) în judecată. Aceștia au cerut restabilirea în funcții, dar și achitarea salariilor ratate pentru perioada  martie 2022 – prezent, scrie anticorupție.md.

În timp ce foștii oameni ai legii spun că în privința lor au fost aplicate măsuri disproportionate, reprezentanții IGP afirmă că imaginile de pe camerele de supraveghere demonstrează clar vinovăția celor trei și faptul că cel puțin unul dintre ei a lovit victimele în repetate rânduri, inclusiv în față cu piciorul. Prima instanță a constatat drept neîntemeiate pretențiile polițiștilor. Soluția pronunțată poate fi însă contestată în instanța ierarhic superioară.

File name : IP-Soroca.pdf

×

Scandalul a avut loc în noaptea de 31 ianuarie 2022, dar a fost făcut public câteva zile mai târziu, după ce victimele au povestit jurnaliștilor despre faptul că au fost agresate fizic de către oamenii legii. Ministrul de Interne din acea perioadă, Ana Revenco, a cerut desfășurarea unei anchete interne. „În calitate de Ministru al Afacerilor Interne nu voi admite orice formă de abatere disciplinară, care să contravină intereselor sau drepturilor cetățenilor. Am solicitat pornirea unei anchete speciale SPIA, pe cazul polițiștilor bănuiți de agresiune fizică. La fel, aștept de la conducerea IGP acțiuni prompte, pentru a verifica corectitudinea îndeplinirii atribuțiilor de serviciu de către factorii de decizie ai IP Soroca”, scria ministra de Interne pe pagina sa oficială.

În februarie 2022, Procuratura Generală a inițiat un dosar penal pentru fapte de tortură. „Polițiștii au aplicat forța fizică față de doi bărbați, acțiuni care au continuat și după deplasarea acestora în incinta Inspectoratului de poliție Soroca”, se arăta în comunicatul procuraturii.

La începutul lunii martie 2022, printr-un ordin semnat de șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, trei dintre cei șapte polițiști implicați în cazul de tortură de la IP Soroca au fost concediați, după ce s-a stabilit că au încălcat art. 26 alin. (1) lit. a) și lit. n) din Legea nr. 320/2012 cu privire la activitatea Poliției și statutul polițistului.
Viorica Mija, anticoruptie.md

Articolul precedentCalitatea apei potabile în orașul Drochia s-a îmbunătățit
Articolul următorSondaj: Din lista problemelor prioritizați una, cea mai acută, și care necesită rezolvare urgentă
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.