Noi imagini de la Inspectoratul de Poliție Soroca, unde au fost snopiți în bătaie cei doi bărbați / VIDEO

1
8652

Acum aproximativ două luni, doi bărbați care au solicitat ajutorul poliției, au fost duși la IP Soroca, unde au fost snopiți în bătaie de mai mulți polițiști. După ce Deschide.MD a scos la iveală cazul, pe care factorii de decizie din cadrul IP Soroca ar fi încercat să-l mușamalizeze, ministrul Afacerilor Interne, Ana Revenco, a considerat că acțiunile polițiștilor reprezintă simple ”abateri disciplinare” și nicidecum acțiuni de tortură din partea angajaților MAI. Reporterii Deschide.MD au intrat în posesia unor noi imagini de pe camerele de supraveghere ridicate de procurori, în care se vede clar că acțiunile polițiștilor nu se încadrează în termenul de ”abateri disciplinare”. Totodată, este ciudat că, după acest caz, factorii de decizie din cadrul IP Soroca nu au fost suspendați din funcție, iar polițiștii bătăuși nu au fost nici măcar reținuți pentru 72 de ore, informează Deschide.md.

La data de 4 Februarie, Deschide.MD a scos la iveală un caz de tortură în cadrul Inspectoratului de Poliție Soroca, care s-a produs în noaptea de 30 spre 31 Ianuarie. Două persoane ar fi fost snopite în bătaie de oamenii legii, chiar în incinta Inspectoratului de Poliție, după ce ar fi fost agresați de alți patru indivizi, printre care și fiul unui om de afaceri, la o stație PECO.

Cele două persoane au solicitat ajutorul polițiștilor, dar au fost escortați la IP Soroca și bătuți de șapte polițiști, care ulterior i-ar fi forțat să semneze niște acte prin care ar declara că nu au absolut nicio pretenție față de acțiunile poliției.

Deschide.MD a publicat atunci primele imagini surprinse de camerele de supraveghere cu momentul când cele două victime au fost aduse la IP Soroca. În video se vede momentul în care echipajul GRO (Grupul de Reacționare Operativă), aflat într-o mașină de model Dacia Duster cu numerele de înregistrare MAI 4016, revine de la chemare și se oprește în fața Inspectoratului de Poliție.

Un polițist a scos din automobil una dintre cele două victime, iar după ce a pus-o la pământ, i-a aplicat mai multe lovituri, dintre care una cu piciorul în cap.

După ce a fost scos la iveală cazul de tortură, ministrul Afacerilor Interne, Ana Revenco, a calficat pe pagina sa de Facebook acțiunile angajaților IP Soroca drept ”abateri disciplinare”, și nicidecum acțiuni de tortură. Revenco a mai scris că ar fi solicitat pornirea unei anchete speciale SPIA pe cazul polițiștilor bănuiți de agresiune fizică, dar și că ”așteaptă de la conducerea IGP acțiuni prompte, pentru a verifica corectitudinea îndeplinirii atribuțiilor de serviciu de către factorii de decizie ai IP Soroca”.

De atunci au trecut mai bine de două luni, dar nici SPIA și nici șeful MAI, Ana Revenco, nu au mai venit cu o declarație referitor la așa-zisa ”anchetă specială”, dar nici despre rezultatele ”verificării corectitudinei îndeplinirii atribuțiilor de serviciu de către factorii de decizie ai IP Soroca”.

Sursele Deschide.MD din cadrul Procuraturii Generale ne-au pus la dispoziție imaginile video și de pe alte camere de supraveghere, din acea noapte de 30 spre 31 Ianuarie, când angajații IP Soroca au comis așa-zisele ”abateri disciplinare”.

Din imagini se vede momentul când cele două persoane care au solicitat ajutor sunt aduse la inspectorat, bruscate de polițiști pe coridor, iar ulterior au fost închise într-un birou, unde au fost bătute cu pumnii și picioarele minute în șir. 

Momentul în care cei doi sunt snopiți în bătaie de oamenii legii au fost surprinse de camera de supraveghere din curtea IP Soroca. Factorii de decizie din cadrul IP Soroca ar fi încercat să organizeze dispariția acestor imagini. Totodată, după ce Deschide.MD a făcut public cazul, angajații IP Soroca l-au reținut pe fiul omului de afaceri, cu care cele două persoane s-au luat la bătaie în stația PECO. Pe numele acestuia a fost inițiată o cauză penală pentru huliganism și a fost plasat în arest pentru 30 de zile. Însă niciunul dintre cei 7 polițiști care le-au bătut pe cele două victime în incinta IP Soroca, nu au fost reținuți.

După publicarea primelor imagini cu cazul de tortură de la IP Soroca, Oficiul Avocatului Poporului s-a sesizat și anunțat că se va documenta. Avocatul poporului, Ceslav Panico, ne-a comunicat că încă sunt în proces de investigare a acestui caz, așteaptă mai multe răspunsuri și colectează informații.

„Analizăm nu doar cazul propriu-zis, dar cum s-au autosesizat și investigat celelalte instituții, Procuratura Generală și MAI. Din aceste considerente mai durează. Dar în cel mai scurt timp ne străduim să publicăm raportul. Colegii din Direcția pentru prevenirea torturii se ocupă de caz în detaliu, eu înca nu am văzut toate datele. Doar știu despre mai multe aspecte pe care nu le pot face public”, ne-a răspuns Panico într-un mesaj.

Procurorul Mariana Cherpec, responsabil de comunicarea Procuraturii Generale cu reprezentanţii mass-media, a declarat pentru Deschide.MD că în cazul de tortură de la IP Soroca sunt trei persoane bănuite, însă documentarea estre tergiversată din cauza rezultatelor unor expertize dispuse anterior.

Amintim că la începutul lunii martie, printr-un ordin semnat de șeful IGP, Viorel Cernăuțenu, trei dintre cei șapte polițiști implicați în cazul de tortură de la IP Soroca au fost concediați, după ce s-a stabilit că au încălcat art. 26, alin. (1) lit. a) și lit. n) din Legea nr. 320/2012 cu privirea la activitatea Poliției și statutul polițistului.

sursa: Deschide.md

Articolul precedentTinerii luptători soroceni au urcat pe podium, la turneul republican de la Căușeni
Articolul următorPRECIZARE: zborurile din Rusia spre RM ar putea să nu fie reluate
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.