Biroul 104 de la Inspectoratul de Poliție Soroca – odaia torturii: „Îți mai trebuie să suni la poliție?” / VIDEO

0
3640

Avocatul Poporului a finisat examinarea sesizării ex-officio privind alegațiile de tortură admise de angajații Inspectoratului de poliție Soroca în noaptea de 31 ianuarie 2022 asupra a două persoane[1], informează Avocatul Poporului

Avocatul Poporului a ajuns la concluzia că în noaptea de 31 ianuarie 2022, două persoane civile au fost maltratate grav de angajații poliției, fără vreun motiv anume, dar cu intenție și în scop de manifestare a superiorității și de a pedepsi victimele pentru că acestea și-au permis să solicite ajutorul poliției. Victimele s-au aflat în custodia poliției timp de peste 3 ore, perioadă în care nu au avut nici un statut procesual penal sau contravențional. Polițiștii identificați i-au maltratat cu cruzime la locul reținerii, în perioada transportării, în fața inspectoratului și în biroul instituției. Alți angajați ai poliției au coparticipat la acțiunile abuzive, fiind complici la presupusele acte de tortură.

Ancheta internă a fost una parțială, imprecisă și incompletă, iar cauza penală inițiată este tergiversată. Serviciul de urgență nu a documentat leziunile, conform procedurii stabilite.  

Avocatul Poporului observă că legislația procesual-penală sau contravențională, și normele instituționale în vigoare, NU obligă expres organele poliției (sau orice instituție de reținere) să asigure garanții fundamentale împotriva abuzurilor față persoanele: „stopate, transportate pentru audieri suplimentare; chemate la poliție cu/fără citație; care intră în inspectorat fără vreun statut procesual; aduse forțat de poliție sub pretextul documentării; ce este înlăturată de la conducerea autoturismului; care solicită ajutorul poliției în stradă; care cheamă poliția și după care se răzgândește să solicite ajutorul acesteia; ce prezintă în opinia polițistului un comportament suspect, etc”. Prin urmare, admitem că persoanele ce intră în primul contact cu angajații poliției fără a avea vreo calitate procesuală, rămân extrem de vulnerabile față de actele de rele tratamente la care pot fi supuse. Cazul Guțu și Covalciuc arată că nimeni nu poate fi asigurat că la reținere nu va fi supus abuzurilor.

Avocatul Poporului a lansat 11 recomandări organelor procuraturii, 11 recomandări Inspectoratului General al Poliției și 3 recomandări Serviciului de urgență prespitalicească.

Detalii în Raportul special al Avocatului Poporului „Alegații de tortură la Inspectoratul de poliție Soroca, Cazul Guțu și Covalciuc” a se vedea aici: http://ombudsman.md/wp-content/uploads/2022/05/Raport_Special_Cazul-Gutu_Covalciuc-c-IP-Soroca_FINAL.pdf 

Direcția prevenirea torturii, Alexandru Zubco, șef direcție

Articolul precedentIana Secrii – locul III în Concursul republican „Cel mai bun în Haute Couture”
Articolul următorFabrica de conserve ”Alfa Nistru” și Centrul de Dezvoltare ”Ingenioșii”, sponsorii concursului foto „Deghizează-te și câștigă”!
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.