ANSA: Nu cumpărați produse din carne de porc din statele vecine

0
240

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) a confirmat existența unui focar de pestă porcină în satul Manta din raionul Cahul.

Instituția atenționează despre existența unui pericol și cere cetățenilor să nu cumpere carne de porc și produse din aceasta din statele vecine, pentru că ar putea fi confiscate la vamă și distruse din cauza riscului pe care îl reprezintă, transmite Știri.md. Cu toate acestea, a fost întrunită Comisia pentru Situații Excepționale Cahul, care a elaborat și aprobat un Plan de măsuri pentru combaterea și eradicarea  acestui focar, conform prevederilor Hotărîrii Guvernului nr. 1368 din  19.12.2016 cu privire la aprobarea unor norme sanitar-veterinare, Hotărîrii Guvernului nr. 1374 din  20.12.2016 pentru aprobarea Normei sanitar-veterinare privind stabilirea măsurilor generale de combatere a unor boli la animale şi măsurilor specifice referitoare la boala veziculoasă a porcului și a Dispoziţie Comisiei pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova nr. 1 din 21.09.2018 cu privire la măsurile de profilaxie, combatere  și eradicare a pestei porcine africane.

Ținem să menționăm, că pe parcursul anului 2019 în regiunea respectivă, atât în Ucraina cât și România, au fost înregistrate mai multe cazuri de PPA. Ultimul caz  de pestă porcină africană în Republica Moldova, a fost înregistrat la porci domestici pe data de 14.03.2019 în s. Bejghioz, Ciadîr-Lunga și care a fost eradicat pe data de 16.05.2019. Agenția solicită proprietarilor de porcine, să informeze urgent subdiviziunile sale teritoriale, medicii veterinari sau autoritățile publice locale, în cazul îmbolnăvirii și pieirii animalelor sau a depistării  cadavrelor de mistreți  și totodată recomandă respectarea cerințelor minime de biosecuritate stabilite prin Hotărărea Guvernului nr. 1368 din 19.12.2016.

Tot în acest context, solicităm cetățenilor de a nu procura produse alimentare din carne de porc, din țările vecine în scopul aducerii acestora în Republica Moldova, deoarece acestea vor fi confiscate și distruse, din motivul riscului pe care îl reprezintă.

(știri.md)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.