Soroceni (ne)cunoscuți: Anatol Corobceanu

0
149

Anatol COROBCEANU

1922 – 1976
Om de stat, animator al spiritualităţii şi promotor al culturii naţionale

Anatol Corobceanu s-a născut pe 10 ianuarie 1922, în Soroca, și a decedat pe 16 noiembrie 1976, la Chișinău. Tatăl său, Vladimir I. Corobceanu, fiu de preot, a fost medic veterinar al Camerei Agricole din Soroca și, ulterior, din Tighina, iar mama sa, Ana, a fost pedagog.

Și-a făcut studiile liceale la Soroca și Tighina, iar în 1940 s-a înscris la Facultatea de Fizică și Matematică a Institutului Pedagogic din Chișinău. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial (1941–1944), Anatol Corobceanu a participat ca cercetaș-radiotelegrafist în spatele frontului german, în cadrul unităților de partizani din Belarus, Ucraina și Carpați.

După război, a devenit colaborator al ziarului Tinerimea Moldovei, iar mai târziu a fost redactor-șef al Sectorului de traduceri al Institutului de Istorie al Partidului Comunist Moldovenesc, perioadă în care a urmat și studii de drept.

Între 1953 și 1960, a deținut funcția de viceministru al Culturii în RSS Moldovenească, perioadă în care a contribuit semnificativ la dezvoltarea culturii naționale. Din 1960 până în 1963, a fost implicat în munca de partid, ocupând funcții precum:

  • Secretar doi al Comitetului orășenesc al PC din Chișinău;
  • Șeful Secției administrative a Comitetului Central al Partidului Comunist;
  • Vicepreședinte al Comitetului republican de control de partid și de stat.

Între 1963 și 1970, Anatol Corobceanu a fost vicepreședinte al Consiliului de Miniștri al RSSM, având responsabilitatea dezvoltării culturii, educației, științei, medicinei și asistenței sociale.

Sub conducerea sa, au fost realizate proiecte de importanță națională:

  • Inaugurarea Aleii Clasicilor din Chișinău;
  • Deschiderea Academiei de Științe a Moldovei;
  • Înființarea Studioului Moldova-Film și a Televiziunii Naționale;
  • Crearea teatrelor de Operă și Balet, Luceafărul din Chișinău și Vasile Alecsandri din Bălți;
  • Fondarea Institutului de Arte și a Muzeului Republican de Literatură „D. Cantemir”;
  • Tipărirea edițiilor revizuite ale operelor clasicilor literaturii moldovenești;
  • Organizarea primelor turnee ale teatrelor din Chișinău în România și invers.

Corobceanu a fost un lider vizionar și un susținător fervent al culturii naționale, în pofida contextului politic dificil al vremii. Totuși, în 1970, a fost acuzat de pasivitate în fața „manifestărilor naționaliste” și eliberat din funcție. Până în 1976, a lucrat ca locțiitor al ministrului justiției din RSSM.

Numele său rămâne legat de renașterea spirituală a Basarabiei, iar contribuțiile sale culturale sunt recunoscute și astăzi. Una dintre străzile municipiului Chișinău îi poartă numele, ca simbol al respectului pentru dedicarea și viziunea sa.

Sursa: CALENDAR NAŢIONAL 2012


Articolul precedentAdio regulii de 19°C: iată temperatura perfectă de menținut acasă pentru a combina confortul și economiile
Articolul următorSomnul pe partea stângă influenteaza sănătatea cum nu te-ai fi gandit vreodata
OdN
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.