Agricultorii sunt buni de aldămaș: Guvernul va aloca 300.000.000 lei pentru compensarea pierderilor

0
84

  Guvernul va aloca 100 milioane de lei celor care au înregistrat pierderi la recolta din anul 2020, în urma calamităților naturale, Sursele financiare sunt prevăzute din Fondul de intervenție al Executivului. Decizia în acest sens urmează să fie publicată în Monitorul Oficial de vineri, 21 august, transmite MOLDPRES.  Tot în acest scop, Guvernul a majorat de la 100 milioane la 200 milioane de lei mijloacele alocate din Fondul Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural. În total, Executivul va repartiza 300 milioane de lei pentru compensarea parțială a pierderilor la culturile de grupa I.

Aceste hotărâri vor permite majorarea compensațiilor per hectar de la 1500 de lei pentru grâul de toamnă, orz – 1530 lei, rapița – 2100 lei, terenurile reînsămânțate – 1620 lei, legume – 2 000 lei, viță-de-vie – 3 000 de lei. La unele culturi, compensația per hectar va fi majorată chiar și de trei ori. Anterior, cuantumul la hectar constituia, în medie, o mie de lei. „Obiectivul este asigurarea securității alimentare pentru anul viitor, iar pentru aceasta agricultorii trebuie să semene grâu. Ei au nevoie de acest suport acum și pentru aceasta alocăm 300 milioane de lei”, a estimat prim-ministrul Ion Chicu.

Pentru a ajuta fermierii să obțină banii mai rapid, Guvernul a simplificat Regulamentul privind stabilirea modului de acordare a compensațiilor. Aceștia nu vor mai fi obligați să prezinte actele cadastrale, va fi suficientă prezentarea certificatelor de confirmare a deținerii terenurilor, eliberată de primăria în care fermierii activează. Agricultorii pot depune dosarele până pe 18 septembrie 2020.

Potrivit Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului, seceta și ploile cu grindină din ultimul an au afectat cca 200 mii de hectare de teren agricol. Majoritatea culturilor au fost compromise în proporție de peste 60%, cauzând un prejudiciu total de 1,2 miliarde de lei agricultorilor din țară.

 


Articolul precedent+522 cazuri noi de COVID-19 sunt confirmate astăzi în Republica Moldova: Numărul de cazuri crește și la Soroca
Articolul următorRusia-Belarus: frate-frate, „dar…sunt mai aproape dinții decât părinții”
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.