Ziua de astăzi este semnificativă nu doar prin faptul că se sărbătorește Înălțarea Domnului, dar și prin tradiționalul la români…Paștele cailor! Adică, acei care au datorii și au promis să le returneze chiar de Paștele cailor astăzi au posibilitatea reală pentru a onora cuvântul dat. Acest lucru se referă și la acei, care au datorii față de Observatorul de Nord. Într-un cuvânt, tovarăși datornici, aveți soveste.
Altfel, expresia „la Paștele cailor”, care nu e de regăsit în alte spații culturale decât cel românesc, a intrat în limbajul comun desemnând ceva foarte îndepărtat ca timp, sau niciodată… O legendă spune că, atunci când Fecioara Maria îl năștea pe Isus, caii făceau mare gălăgie. Aceasta i-ar fi blestemat să fie animale mereu flămânde, cu excepția unei singure zile pe an: Paștele cailor.
Sărbătoarea este prilej pentru organizarea de târguri și pentru încheierea unor afaceri. De Paștele lor, caii nu sunt puși la căruță, iar în trecut, în unele zone, se făceau slujbe religioase pentru sănătatea animalelor.