Educaţie mediatică pentru democraţie la Chetrosu și Zgurița

0
100

Proiectul “Educație mediatică pentru democrație” a trecut hotarele raionului Soroca, dar nu și pe cele ale fostului Județ. Astfel, două localități din raionul Drochia, Chetrosu și Zgurița, au fost informate și încurajate să-și promoveze oamenii și evenimentele prin intermediul presei locale.

În cazul dat, locuitorii celor două sate au fost încurajați să colaboreze mai strâns cu ziarul independent “Glia Drochiană”, membru al Asociației Presei Independente, din care face parte și Observatorul de Nord. Astfel, jurnalistele Tatiana Mitrofan și Doina Alexei s-au întâlnit cu grupuri de locuitori din cele două sate, reuniunile fiind găzduite de bibliotecile comunale, parteneri și puntea de legătură între comunitățile locale și mass-media în era tehnologiilor informaționale.

În cadrul întâlnirilor cei prezenți au fost instruiți cum să scrie o știre, cum să sesizeze o problemă, cum să scoată din anonimat personalitățile satului, cum să promoveze tradițiile locale și, nu în ultimul rând, cum să construiască legături reciproc avantajoase cu ziarul. Participanții la întâlnire au menționat că în localitățile lor, deși nu prea des, se întâmplă evenimente interesante, dar și oameni frumoși prin poveștile lor de viață sau experiența, talentul pe care îl au merită a fi promovați.

De menționat că în satul Zgurița echipa redacției Observatorul de Nord a avut parte de o mică excursie. Localitatea a surprins prin felul în care sunt amenajate spațiile publice, aici fiind dezvoltat un parc public cu mai multe zone de odihnă și agrement.

La inițiativa unor locuitori care muncesc peste hotare și cu suportul acestora, parcul a fost dotat cu internet cu acces gratuit pentru săteni. Pentru a preveni cazurile de vandalism, autoritățile locale au instalat în preajma parcului, dar și a casei de cultură camere de supraveghere video.

Străzile centrale ale localității are drumurile într-o stare bună, iar trotuarele au fost pavate cu plăci din beton.

Totodată, de-a lungul străzilor au fost instalate bănci și pubele pentru gunoi. De menționat că aceste și alte lucrări sunt realizate din sursele bugetului local, după cum ne-a informat secretarul consiliului local. Ar mai fi multe de spus despre această localitate, dar vom lăsa alte informații pentru publicațiile în presa locală din Drochia.

Amintim că proiectul „Educație mediatică prin democrație” este impelmentat de ziarul Observatorul de Nord, susținut financiar de Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională USAID și sprijinit de Centrul pentru Jurnalism Independent și Internews.

Dan Aolei


Articolul precedentFotografia zilei: Cântă cucu-n… Bocovina
Articolul următorFotografia zilei: Strada S. Lazo, 1
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.