Liceul „Ion Creangă” din Popeștii de Sus, unicul din raionul Drochia cu rată de promovare de 100% la BAC

0
1110

Recent Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova a publicat clasamentul instituțiilor de învățământ, întocmit pe baza rezultatelor obținute de candidații înscriși în sesiunea de Bacalaureat 2024.

Unica instituție de învățământ din raionul Drochia, în care toți elevii au promovat examenul de BAC este Liceul Teoretic „Ion Creangă” din satul Popeștii de Sus.

În acest sens, nu am ezitat să aflăm mai multe detalii vis a vis de acest subiect și am discutat cu directoarea IP LT „Ion Creangă”, doamna Silvia Necoară.

Doamna Necoară, de cât timp exercitați funcția de directoare a Liceului Teoretic „Ion Creangă”?

-Am revenit în satul de baștină Popeștii de Sus, după finisarea Facultății de Istorie și Științe Sociale la Universitatea Pedagogica „Ion Creangă ” din Chișinău.  Din 2008 sunt în funcția de director al acestei instituții. Liceul a fost fondat în 2004 prin transformarea scolii medii de cultura generala în liceu.

-Care este motivul principal, că numărul elevilor a scăzut simțitor, comparativ cu anii precedenți?

-Numărul elevilor din an în an este în descreștere, cauza este micșorarea numărului populației, plecarea peste hotare a familiilor tinere, motivul fiind lipsa locurilor de muncă. Drept rezultat în ultimii 5 ani s-a înregistrat o scădere brusca a numărului de copii. În 2020 a avut loc comasarea Gimnaziului Popeștii de Jos cu IP LT „Ion Creanga” din Popeștii de Sus.

-Câți discipoli aveți în prezent?

-Anul de studii 2023 – 2024 au finalizat 149 elevi, dintre care 12 au absolvit treapta liceala.

-Sunteți unica instituție de învățământ din raion care aveți rata de promovare la BAC de 100 % . Câte clase liceale ați avut la examenul de BAC și câți candidați au promovat examenul?

-Am avut o singură clasă liceală și 12 absolvenți. Au depus cerere pentru susținerea examenelor de BAC 11 elevi și le-au susținut toți 100%.Un elev a scris cerere, căci a  avut nevoie doar de foaie matricola, ca să se angajeze în domeniul militar, după serviciul militar în termen. Deja a și plecat la armată. A avut un scop bine determinat, pe care la realizat!

-Cum credeți, care va fi soarta liceului, având în vedere faptul că scade simțitor numărul de elevi?

-Existenta Liceului depinde de numărul de elevi. Cu mare regret și tristețe în suflet conștientizăm ca șanse de a ne menține existenta nu prea avem, din cauza numărului mic de elevi. Ne pare rău, instituția este reparată capital, dispunem de cadre didactice calificate, deținătoare de grade didactice – superior, unu și doi, de materiale didactice, TIC pentru a realiza un proces de instruire de calitate. Dovada sunt și rezultatele acestui an de studii.

Sperăm, că, totuși, veți avea șanse de a activa și în continuare. După cum spune un celebru citat  „Speranţanu este un vis, ci un mod de a face visurile să devină realitate.” Vă dorim mult succes și un nou an de studii fructuos! 

Delia DUMITRESCU


Articolul precedentAnunțul Ministrului Mediului la Soroca: „200 milioane de euro pentru împădurirea Moldovei” / VIDEO
Articolul următorDupă biscuiții cu ovăz, ANSA retrage acum și pate cu carne de găină din comerț

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.