Lucia Andrievschi-Bartkiene: “Ne bucuram și noi de avantajele propuse de UE”

0
45

Referendumul pentru integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană este însoțit de o anti-campanie de denigrare a tot ce este Europa. Se distribuie tot felul de narațiuni, care, în mare parte sunt total invers decât cum este realitatea. Dovadă ar fi și faptul că mulți dintre membrii familiilor celor care critică Uniunea Europeană, inclusiv distribuie ziare cu mesaje antieuropene pe la piețele din Soroca, obișnuiesc să se odihnească anume acolo, să-și cumpere case și apartamente în orașe europene, ba să-și trimită și copiii la studii în București, Berlin sau Paris. Noi știm că Uniunea Europeană nu este perfectă și nici câinii nu umblă pe acolo cu colaci în coadă, dar atât timp cât tot felul de indivizi omit valorile europene, inventează probleme false și îndrugă tâmpenii, am rugat mai mulți soroceni, stabiliți în statele Uniunii Europene, să ne scrie despre realitatea de acolo.

Asociaţia de limbă şi cultură română „Dacia“ din Lituania a fost fondată în anul 1989. Anul acesta marcăm 35 de ani de activitate. Apariția organizațiilor comunităților naționale a fost în strânsă conexiune cu renaşterea sentimentului naţional al lituanienilor şi cu schimbările democratice din aceasta țară. În anii 1988 -1990 a fost aprobată reînființarea societăților culturale naţionale, acestea sprijinind în mod activ obiectivul principal al Lituaniei de a-şi redobândi independenţa. Aruncând o privire în trecutul istoriei se poate observa că, istoria asociației „Dacia” a devenit un segment al istoriei Lituaniei. În anul 2004 membrii Asociației „Dacia” au participat la manifestările în susţinerea aderării Lituaniei la ES și NATO. În prezent ne bucuram și noi de avantajele propuse de UE. Spre exemplu – copii membrilor Asociatiei Dacia au posibilitatea de a studia la universitățile din UE în cadrul programului Erasmus+. Lituania este una dintre statele membre care aparține spațiului Schengen, ca membră cu drepturi depline, cea mai mare zonă de călătorie gratuită din lume, asigurând o călătorie fără probleme și în siguranță.
Moldovenii din Lituania, membrii Asociatiei Dacia, susțin integrarea Republicii Moldova în UE. Aceasta o declarăm începând cu anul 2013, când a avut loc Mitingul în piața Președinției Republicii Lituania. Mitingul a adoptat rezoluția în care Diaspora susține integrarea europeană a Republicii Moldova și solicită autoritățile Lituaniei, în ajunul Summit-ului Parteneriatului Estic de la Vilnius (28-29 noiembrie 2013) să susțină și în continuare aspirațiile proeuropene ale Republicii Moldova.
Impactul aderării Lituaniei la UE, personal pentru familia noastră a fost important, fiica noastră a studiat arhitectura la universitatea din Torino, Italia. Feciorul nostru (IT specialist) a fost angajat la serviciu în Franța. Peste 8 ani a revenit în Lituania, fiind angajat cu un salariu mai mare decât în Franța. Noi avem posibilitatea de a călători în spațiul Schengen, cea mai mare zonă de călătorie gratuită din lume, fără probleme și în siguranță.
Drumurile lituaniene sunt renovate. Orașele și orașele s-au schimbat fără a fi recunoscute.
Avem card european de asigurare de sănătate, dacă avem nevoie de ajutor medical în străinătate, primul ajutor este gratuit. Restul este plătit de Casa națională de asigurări de sănătate din Lituania”.

Lucia Andrievschi-Bartkiene, Lituania

Vezi AICI și alte păreri referitor la acest subiect.

Dacă ești și tu originar din raionul Soroca, și faci parte din diaspora conaționalilor noștri din Uniunea Europeană, poți transmite mesajul tău, celor de acasă, scriindu-ne pe pagina noastră de Facebook.


Articolul precedentCu câte grade trebuie să fie mai rece în mașină decât afară, pe timp de caniculă. Greșeala pe care o fac toți șoferii
Articolul următorEști absolvent? Descoperă oportunitățile de studii la Colegiul ”Mihai Eminescu” din Soroca / VIDEO
Licenţiat în jurnalism și Master în Științe ale Comunicării, Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării, Universitatea de Stat din Moldova.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.