Povestea unui cântec: ”Ionel, Ionelule”

0
925

„Ionel, Ionelule” este una dintre cele mai îndrăgite melodii românești, interpretată de mari artiști. Însă, puțini știu prin ce chinuri a trecut autorul acesteia atunci când a compus-o. Și mai puțini știu că autorul a fost torturat în pușcăriile comuniste.

Compozitorul melodiei este George Sbârcea, care își spunea Claude Romano (compozitor, jurnalist, scriitor), un promotor al tango-ului clasic argentinian.

Acest cântec care l-a făcut celebru a fost compus mai mult din obligație, deoarece celebrul compozitor, angajat în anii ’30, la Teatrul „Alhambra” din București, a fost amenințat de directorii instituției cu concedierea dacă nu va compune o melodie inedită, de succes pentru teatru.

Claude Romano a fost încuiat și hrănit doar cu biscuiți și cafea timp de câteva zile, într-o cameră a teatrului, cu scopul de a compune melodia. În cele din urmă, munca pe care a depus-o nu a fost în zadar, iar melodia „Ionel, Ionelule” a adus teatrului faima dorită. Nu doar că a devenit cunoscută în țări ca Franța, Germania, Spania sau Italia, dar a fost și publicată în limbile franceză, germană, engleză și spaniolă de editura Eddie Barclay.

După război, a fost arestat de către noile autorități comuniste care l-au acuzat și anchetat pentru crime de război. A fost condamnat la 15 ani de detenție grea, din care a executat opt ani de închisoare politică în temnițele de la Jilava, Aiud și Gherla, fiind în permanență urmărit de Securitate pentru legături dușmănoase cu elemente potrivnice regimului (până în 1968, când i s-au ridicat interdicțiile).

Vă propunem să ascultați cântecul „Ionel, Ionelule” în interpretarea a cinci cântăreți de renume, de la Gică Petrescu până la Loredana Groza. Aceste interpretări vă vor oferi o perspectivă diversificată asupra modului în care acest cântec îndrăgit a fost adus la viață de-a lungul timpului:

Gică Petrescu

Margareta Pâslaru

Tudor Gheorghe

Gheorghe Dinică

Fuego

Loredana

Versurile melodiei „Ionel, Ionelule”

„Când se duce luna la culcare

Cine ne stă beat în cârciumioare

Și în fiecare dimineață

Cine stă cu felinaru-n brațe

Este Ionel bată-l norocul

Care bea ca să-și înece focul

Focul care-i frige inimioara

Fiindca nu-l iubește Mărioara

 

Ionel, Ionelule

Nu mai bea băiatule

Ionel, Ionelule fiindcă te râd fetele… hei

 

Ce ai văzut Ionel la Mărioara,

De ți-a pus pe flăcări inimioara?

Și de ce să plângi tu măi băiete?

Când pământul este plin de fete.

Daca vrei să uiți de Mărioara,

Hai pe câmp cu mine într-o seară,

Să culegem dalbe floricele,

Să privim la lună și la stele.

 

Ionel, Ionelule

Nu mai bea băiatule

Ionel, Ionelule fiindcă te râd fetele…

 

 


Articolul precedentIngredientul care scoate mirosul persistent de transpirație din haine. Costă mai puțin de 2 lei și se găsește în orice magazin
Articolul următorCe să faci neapărat ca să reduci factura la curent în această vară. Sfaturile electricienilor pentru un consum redus

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.