Între STERE și BRÂNCUȘI

0
70

Ediția a treia a Universității Populare de Vară de la Soroca a fost dedicată unor doi mari Constantini ai neamului nostru — Stere și Brâncuși. Activitățile din cele două zile au fost organizate de Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” din Chișinău și Asociația Culturală ”Grigore Vieru” în parteneriat cu Consiliul raional, Primăria orașului, Liceul Teoretic “Constantin Stere” și SRL „NouStil”.

Una dintre activitățile principale a fost inaugurarea Centrului Cultural Român „Constantin Stere” în clădirea oferită de Ecaterina Martâniuc, directoarea SRL „NouStil”. Aici va fi o bibliotecă de carte românească și urmează să se desfășoare diverse acțiuni culturale, cum ar fi lansări de carte, expoziții și altele.
_AEV3890.jpg
Universitatea Populară de Vară din acest an a avut genericul „Constantin Stere — publicist și om politic”. Au fost prezentate o serie de comunicări „Discursul retoric în publicistica lui Mihai Eminescu și Constantin Stere” de Mihai Cimpoi (din motive de sănătate autorul nu a fost prezent, comunicarea fiind prezentată de Valeriu Matei), „Deziderate naționale și sociale în publicistica lui Contantin Stere” de Ana Bejan și „Omul politic Constantin Stere” de Gheorghe Negru.
_AEV3934.jpg
În contextul declarării anului 2016 a „Anului Brâncuși” a fost vernisată expoziția „Constantin Brâncuși — pasărea măiastră”. Expoziția este prilejuită de împlinirea a 140 de ani de la nașterea marelui sculptor român și include o serie de fotografii, documente, informații biografice, imagini ale sculpturilor sale și procesul de lucru la unele dintre ele etc.

Valeriu Matei, director al Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu“ de la Chișinău:
„Soroca trebuie să devină ceea ce a fost și în perioada interbelică – un veritabil centru de literatură și cultură, cu mari personalități. În ceea facem de trei ani încoace de când Soroca a devenit și Centru Universitar prin crearea Universității Populare de Vară “Constantin Stere” cu toată această suită de evenimente și cu inaugurarea Centrului Cultural Român cred că intensitatea vieții culturale trebuie să devină una mult mai proeminentă.”

 

A fost lansată cartea „Poetul de pe aripile vulturului — Bucur Chiriac” semnată de Sava Bogasiu, pseudonimul literar al părintelui Mihai Milea. Volumul este un omagiu față de diplomatul și scriitorul Bucur Chiriac din Buzău.
_AEV4064.jpg
Prima zi a Universității Populare de Vară s-a încheiat cu un spectacol de poezie și muzică eminesciană “Nu credeam să învăţ a muri vreodată…”, prezentat de Teatrul Poetic „Alexei Mateevici” la Teatrul “Veniamin Apostol”. Activitatea culturală i-a adunat pe o scenă pe poetul Valeriu Matei, actorul Nicolae Jelescu și interpretul Viorel Burlacu.

A doua zi la Liceul Teoretic “Constantin Stere” a fost dezvelită o placă comemorativă din bronz, realizată de sculptorul Vlad Babcinețchi și finanțată de Ecaterina Martâniuc. Aceasta a fost instalată pe fațada instituției de învățământ, alături de o altă placă din piatră de Cosăuți, pusă anterior.

 

Ana Bejan, preşedintele Asociaţiei „Grigore Vieru” din Soroca:
”Constantin Stere a fost un mare patriot, intelectual, luptător, un „uriaș” de la Ciripcău. Stere a fost interzis și-n România și-n Republica zisă sovietică și socialistă Moldovenească, dar colegii mei au avut curajul și au votat la la consiliul profesional ca să-l luăm ca patron spiritual, ca model și pilon al patriotismului, curajului și onestității”.

 

_AEV4249.jpg
O nouă sesiune de comunicări i-a avut în vizor pe scriitorii soroceni reprimați de regimul sovietic — Dimitrie Iov, Elena Dobroșinschi-Malai și Gheorghe A. Rusu. Totodată, a fost făcut bilanțul lucrărilor celei de a treia ediție a universității, fiind înmânate și certificatele de participare.
_AEV4335.jpg
Spectacolul de pantomimă, poezie şi muzică „Pasăre în văzduh”, prezentat la Teatrul “Veniamin Apostol”, a fost un omagiu lui Constantin Brâncuși. Expresivitatea actorului de pantomimă George Ciolpan, îmbinată cu poeziile recitate de Nicolae Jelescu, dar și jocurile de lumini şi umbre cu proiecţiile celor mai cunoscute lucrări ale lui Constantin Brâncuși au evocat creația marelui sculptor de origine română.


Articolul precedentDe ce (şi) Maia Sandu „pune batista pe ţambal”?
Articolul următorGala businessului moldovenesc -2016
Licenţiat în jurnalism și Master în Științe ale Comunicării, Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării, Universitatea de Stat din Moldova.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.