Persoanele din satul Nimereuca, raionul Soroca, internate cu câteva zile în urmă din cauza unor intoxicaţii cu ciuperci se află în afara oricărui pericol. Despre aceasta ne-a comunicat directorul Spitalului raional Soroca, Valeriu Petrovici, care a mai menţionat, că acesta este unicul caz de intoxicaţie cu ciuperci înregistrat de la începutul anului curent.
Potrivit specialistului, bolnavii au fost externaţi, iar starea lor de sănătate este satisfăcătoare.
Vă reamintim că, la 21 mai, în jurul orei 22.30, la Spitalul raional Soroca au fost internate opt persoane cu vârsta cuprinsă între 22 şi 48 de ani, inclusiv patru minori, în stare de gravitate medie, după ce au consumat ciuperci. Pacienții au primit îngrijiri medicale, iar minorul de 10 ani a fost transportat de urgență la Institutul Mamei și Copilului din Chișinău.
Primele investigații arată că oamenii s-au intoxicat, cel mai probabil cu ciuperci, după ce împreună au consumat bucate preparate din acestea.
Serviciul Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale recomandă:
– Ciupercile se consumă tinere şi în stare foarte proaspătă;
– Procurarea ciupercilor din locuri autorizate;
– Nu consumaţi ciuperci crude;
– Nu consumaţi ciuperci care au bază piciorului în formă de bulb;
– Ciupercile culese pe timp ploios se strică repede;
– Ciupercile culese din locurile unde s-au administrat pesticide şi ierbicide sunt toxice;
– Se aruncă toate ciupercile bătrîne, degradate şi viermănoase. În ciupercile bătrîne se acumulează urina şi dejecţiile larvelor de insecte;
– Ciupercile se păstrează în frigider;
– Ele se curaţă (tăind partea inferioară murdară a piciorului), se spală de 2-3 ori şi se ţin în apă sărată 30 minute pentru înlăturarea viermilor. Trebuie remarcat faptul ca larvele şi insectele consumă atît ciuperci comestibile, cît şi ciuperci otrăvitoare;
– Se va evita conservarea îndelungată a ciupercilor;
– Nici păstrarea îndelungată a mîncărurilor cu ciuperci nu este benefică;
– De asemenea, păstrarea ciupercilor marinate şi sărate în vase de zinc este dăunătoare;
– Tot dăunătoare este şi păstrarea ciupercilor marinate şi sărate în borcane închise cu capace de fier. Este bine ca în locul capacelor să se pună mai multe rînduri de hîrtie.
Doina Alexei