Sfatul medicului endocrinolog Angela Belous: De ce nu trebuie să consumăm sare și iod în exces?

0
1289

În aceste timpuri grele pentru Ucraina, și Republica Moldova are de suportat unele consecințe. După afirmațiile recente ale lui Vladimir Putin despre un posibil război nuclear, moldovenii s-au alarmat și au golit magazinele de sare și toate resursele de iod de prin farmacii. Nici sorocenii nu s-au lăsat „la o parte” și au mers la provocare. Or, deloc întâmplător sarea a devenit deficitară o perioadă,  iodul  este greu de găsit.

În situația creată, pentru ca sorocenii să cunoască ce consecințe poate aduce consumul în exces de iod și sare și care, totuși, este substanța care ar putea salva omenirea în caz de o explozie nucleară, am apelat la medical-endocrinolog Angela Belous.

Despre riscurile apariției unor boli din cauza consumului în exces a iodului:
Doamna doctor ne-a povestit despre funcțiile glandei tiroide, cum să o menținem sănătoasă și ce s-ar putea întâmpla cu noi, dacă v-om consuma iod în exces „ Mai întâi de toate vreau să spun că sare cu lingura nu se mănâncă și nici iod nu se bea cu cana. Funcția glandei tiroide este strâns legată de consumul de iod. De exemplu,  cei care nu administrează doza corespunzătoare de iod se pot trezi cu o glandă autoimună, iar cei care consumă prea mult iod cu un hipotiroidism. ”.

Despre consumul în exces a sării de masă în alimentație:
Trebuie fiecare să cântărească bine înainte să folosească sarea în exces. Aceasta poate duce la diferite boli, cum ar fi obezitatea, nivelul colesterolului în sânge mărit, dezvoltarea diabetului zaharat, hipertensiune arterială și multe alte boli. „Este stupid să mănânci sare mai mult de o linguriță pe zi și să-ți pui viața în pericol”, ne spune Angela Belous.

Despre iodura de potasiu care ne-ar putea salva de radiația provocată de o arma nucleară:
Doamna Angela a mai adăugat că pentru a ne salva de o posibilă radiație produsă de arma nucleară, nu este suficient și nu o sa ne ajute cu nimic consumul de iod simplu sau consumul de sare iodată, ci doar iodura de potasiu. „Noi nu avem în prezent resurse de iodură de potasiu nicăieri în republică, doar în România putem găsi. Chiar dacă va izbucni un război nuclear nimic în afară de această substanță nu ne va putea ajuta”. Medicul endocrinolog ne-a sugerat să atragem atenția că iodura  de potasiu nu poate fi folosită pentru profilaxie și doar la urgență în primele ore după izbucnirea rachetelor sau bombelor nucleare.

„În timpul unui atac nuclear major apar sute de izotopi radioactivi iar iodul (iodura) pot fi administrate din 2 motive – pentru că iodul este singurul dintre acești izotopi pentru care există un antagonist competitive,  iar tiroida este cea mai sensibilă parte a corpului la iodul radioactiv. Eficacitatea tabletelor este maxima dacă administrarea acestora se face operativ, pe cat posibil înaintea apariției emisiei radioactive sau, cel târziu, in primele 6 ore ale expunerii la emisia radioactiva… Oamenii ar trebui să ia iodură de potasiu numai la sfatul oficialilor din sănătatea publică sau de management al urgențelor. Există chiar riscuri pentru sănătate asociate cu luarea KI (unitate de măsură)”, spune Tudor Ciuhodaru.

Valeria Prisacari


Articolul precedentÎn Soroca ar putea fi restaurat monumentul Generalului Stan Poetaș / VIDEO
Articolul următorHOBBY: Amintiri hașurate în creion de către Ana Șapșinschi
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.