62 de milioane de lei pentru partidele din R. Moldova: Cine sunt cei mai mari beneficiari?

0
202

În anul 2025, 43 de partidele politice din Republica Moldova vor primi peste 62 de milioane de lei din Bugetul de stat. Fondurile sunt alocate Comisiei Electorale Centrale (CEC), care le va distribui formațiunilor politice în funcție de rezultatele obținute la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021, alegerile locale generale din 5 noiembrie 2023 și alegerile prezidențiale din 20 octombrie 2024.

Cele mai mari sume vor ajunge la partidele care au acumulat cel mai mare număr de voturi la ultimele scrutine. Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) este formațiunea care va primi cea mai mare sumă, de aproximativ 29,3 milioane de lei, urmat de Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), care va încasa peste 12,8 milioane de lei.

De asemenea, Partidul Comuniștilor din Republica Moldova (PCRM) va beneficia de peste 3 milioane de lei, iar Partidul Social Democrat European va primi peste 2,5 milioane de lei. Alte formațiuni politice care vor încasa sume de peste un milion de lei sunt Mișcarea Alternativa Națională, Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei, Platforma Demnitate și Adevăr și Partidul Liberal Democrat din Moldova.

De ce primesc partidele bani de la bugetul de stat?

În fiecare an, partidele politice din Republica Moldova primesc finanțare publică pentru a-și desfășura activitățile politice.

Aceste fonduri sunt acordate pentru a asigura transparența în finanțarea partidelor și pentru a reduce dependența acestora de donații private, prevenind astfel influența ocultă a unor grupuri de interese. Sumele sunt împărțite pe mai multe criterii:

  • 60% din fonduri se repartizează în funcție de performanțele electorale (30% pentru parlamentare, 30% pentru locale)
  • 15% sunt alocate pentru alegerile prezidențiale
  • Restul de 25% este distribuit conform unor criterii ce încurajează participarea femeilor și tinerilor în politică

Totuși, nu toate partidele primesc automat banii. Formațiunile care au încălcat regulile de finanțare electorală pot avea alocațiile suspendate sau reduse. Comisia Electorală Centrală supraveghează utilizarea acestor fonduri, iar partidele trebuie să prezinte rapoarte detaliate despre cheltuieli.

SURSA: radiomoldova.md


Articolul precedentCasa tradițională câmpulungeană – moștenirea lemnului și a timpului / VIDEO
Articolul următorMeteo, 19 februarie 2025: zi posomorâtă, fără precipitații
OdN
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.