2019, un an plin de evenimente comune: Consiliul Județean Buzău — Consiliul Raional Soroca

0
181

De-a lungul timpului, cooperarea dintre Consiliul Județean Buzău și Consiliul Raional Soroca, unități administrativ-teritoriale înfrățite din anul 1993, s-a concretizat în numeroase acțiuni, derulate pentru susținerea proiectelor de dezvoltare a infrastructurii școlare, sănătate, cultură etc.

Ca și în anii trecuți, anul 2019 a fost presărat cu evenimente și proiecte comune ale Consiliului Județean Buzău și Consiliului Raional Soroca. Un proiect de suflet, început în anul 2018 și finalizat în anul 2019, este cel de „Reabilitare a Secției de Terapie a Spitalului Raional Soroca Anatol Prisăcari”. Consiliul Județean Buzău a alocat suma de 100.000 euro și, astfel, și-a asumat responsabilitatea cofinanțării acestui proiect investițional, derulat de către Consiliul Raional Soroca. Acesta vine ca o continuare a altor demersuri de susținere a procesului de modernizare a sistemului medical din Raionul Soroca (în 2017 a fost donată aparatură medicală pentru Maternitatea Soroca)… În luna martie, la Buzău, marele istoric și scriitor sorocean Nicolae Bulat a lansat cartea „În căutarea unui mare erou — Generalul Stan Poetaș”, prin care ne amintește că avem datoria de a-i omagia pe cei care au reușit să realizeze un vis aparent imposibil: unirea tuturor românilor. În cadrul acestui eveniment, Nicolae Bulat a primit titlul de Cetățean de onoare al Județului Buzău, un titlu meritat cu prisosință pentru toate eforturile sale de a promova spiritul românesc de pe ambele maluri ale Prutului… În luna iunie, frații de peste Prut au fost alături de buzoieni și la BuzăuFest — festivalul de prezentare a tradițiilor, obiceiurilor și locurilor din județul Buzău. În luna septembrie, președintele Consiliului Județean Buzău, alături de consilierii județeni, a participat la cea de-a noua ediție a Festivalului Național al Mărului de la Soroca.

 

„Raionul Soroca este unul dintre cei mai mari producători de mere. Am întâlnit oameni muncitori, producători responsabili și implicați, care își doresc intensificarea relațiilor economice cu România și dezvoltarea comerțului internațional”, a declarat Petre Emanoil Neagu, președintele Consiliului Județean Buzău.

În luna iulie, cele două instituții au finalizat încă un proiect de suflet — Cimitirul ostașilor români din localitatea Stoicani, raionul Soroca, devenit un reper al recunoștinței jertfei ostașilor români, căzuți la datorie în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Cofinanțarea Consiliului Județean Buzău a fost în cuantum de 32.000 lei.

Acest proiect nu ar fi fost posibil fără implicarea pr. prof. dr. Mihail Milea, a Preasfințitului Părinte Antonie, Episcop de Bălți, a doamnei Ana Bejan, Cetățean de onoare al județului Buzău, a părintelui Sorin Huluța și a domnului general maior (r) Visarion Neagoe.

Pe 27 august 2019, când Republica Moldova a sărbătorit 28 de ani de Independență, președintele Consiliului Județean Buzău a avut bucuria să primească titlul de „Cetățean de onoare al raionului Soroca”. „O zi plină de emoții, de revederi şi de mulțumire sufletească, văzând evoluția şi dezvoltarea acestui raion, la care a contribuit şi comunitatea buzoiană, pe care o reprezint. Acest titlu este o onoare, dar reprezintă şi o mare responsabilitate să continuăm proiectele comune cu frații noştri de peste Prut. Mulțumesc Consiliului Raional Soroca, dar şi consilierilor județeni pentru că au susținut proiectele propuse. Este o plăcere să mă aflu în Soroca, un loc unde mă simt ca acasă şi în care am fost întâmpinat întotdeauna cu brațele deschise!”, a declarat Petre Emanoil Neagu, președintele Consiliului Județean Buzău. De asemenea, prezența unei delegații din raionul Soroca la festivitățile organizate în județul Buzău cu ocazia aniversării Zilei Naționale a României a devenit deja tradiție… O legătură culturală permanentă între județul Buzău și raionul Soroca este stabilită și prin filiala „Basarabia” a Bibliotecii Județene „Vasile Voiculescu” Buzău, care funcționează în municipiul Soroca, pe str. Mihai Eminescu, încă din 1993.

Alte demersuri ale Consiliului Județean Buzău în Republica Moldova în anul 2019

În luna martie 2019, Consiliul Județean Buzău și Consiliul Raional Dubăsari au fost primele unități administrative-teritoriale care au semnat o inițiativă comună de asociere trilaterală cu raionul Sobinka, regiunea Vladimir din Federația Rusă. Această promovare a relațiilor transfrontaliere are ca scop dezvoltarea unor proiecte în domeniul educațional, social, cultural şi nu numai. Buzăul a fost reprezentat cu onoare, în luna septembrie a anului trecut, la Festivalul Cultural al Românilor de Pretutindeni. Bucuria de a fi împreună, de a prezenta dansurile tradiționale, costumele populare și tradițiile, toate au arătat că suntem mândri să fim români, indiferent unde ne-am afla… În luna octombrie, la finalul ultimei şedințe a Consiliului Raional Dubăsari din acest mandat, împreună cu preşedintele Grigore Policinschi a fost pusă piatra de temelie a primei „Case Româneşti a Prieteniei” de dincolo de Nistru. Prin acest proiect, cele două instituții au arătat că putem fi frați, chiar dacă încă ne despart granițe, că avem tradiții şi valori comune, că ne cunoaştem şi respectăm istoria.

În luna noiembrie, președintele Consiliului Județean Buzău a pus bazele, în cadrul unei recepții organizate de Consulatul General al României la Bălți, unei colaborări a Colegiului Național Pedagogic „Spiru Haret” Buzău cu Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din Bălți.

„Doresc să felicit cotidianul OPINIA din județul Buzău și săptămânalul OBSERVATORUL DE NORD din raionul Soroca pentru această inițiativă de colaborare. Este o întărire a relațiilor de înfrățire stabilite între Consiliul Județean Buzău și Consiliul Raional Soroca și, cu siguranță, o mare bucurie și pentru buzoieni și pentru soroceni. Este un demers care ne ajută să simțim că suntem mai aproape unii de alții, fie că ne aflăm de o parte sau alta a Prutului”, a declarat Petre Emanoil Neagu, președintele Consiliului Județean Buzău.

 

Valentina BUCUR, ziarul OPINIA, Buzău


Articolul precedentSalariile deputaților: PLUS CU SEMNUL MINUS
Articolul următorÎn atenția celor care vor să vândă sau să cumpere pământ
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.