Ziua Mondială a Donatorului de Sânge: Află câți soroceni salvează vieți prin donare voluntară de sânge

0
83

”Donează sânge pentru o lume sănătoasă!”, este mesajul din acest an în contextul Zilei Mondiale a Donatorului de Sânge, care este marcată în fiecare an la 14 iunie.  Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, împreună cu Centrul Național de Transfuzie a Sângelui desfășoară o campanie de donare națională, oamenii fiind încurajați să salveze vieți prin donarea activă de sânge și componente sanguine. Punctele de recoltare vor activa în toată țara până pe 26 iunie.

La Soroca sunt aproximativ 100 de donatori voluntari, care donează sânge regulat, astfel contribuind la salvarea altor vieți omenești.

În acest an, în semn de apreciere și recunoștință, ministerul de resort va oferi 100 de diplome donatorilor de plasmă convalescentă din toată țara, utilizată în tratamentul pacienților infectați cu COVID-19 în stare gravă și extrem de gravă. Printre donatorii de plasma pentru bolnavii de COVID-19 sunt și trei soroceni.

Până la moment, 43 persoane s-au însănătoșit datorită tratamentului inclusiv cu plasma convalescentă, la Institutul de Medicină Urgentă și Spitalul Clinic Republican.

La fel, din partea Guvernului, vor fi acordate 3 diplome donatorilor voluntari și sistematici emeriți: Garaba Natalia, din raionul Căușeni, care de 14 ani participă la acțiunile de donare a sângelui, Crăciun Ion, din municipiul Chișinău, care de 11 ani donează sânge sistematic și Gafurova Irina, din raionul Căușeni, care de 11 ani donează sânge voluntar.

În ţară sunt efectuate, anual, 80.000 de donări de sânge, dintre care 70 la sută sunt voluntare. Potrivit autorităţilor, cantitatea de sânge recoltată acoperă necesarul pentru 130.000 de transfuzii.

Ziua Mondială a Donatorului de Sânge este marcată în fiecare an pe 14 iunie, la inițiativa Organizației Mondiale a Sănătății, pentru a sublinia importanța sângelui donat, în salvarea unei vieți. Totodată, este un prilej de a mulțumi donatorilor voluntari pentru gestul lor și a încuraja donarea activă de sânge în rândul populației.

De la începutul campaniei, din 25 mai și până în prezent, 3200 persoane au participat la acțiunile de donare organizate de Centrul Național de Transfuzie a Sângelui. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.