Ziua Europei – ziua păcii, iertării și solidarității anul acesta umbrită de războiul din Ucraina

0
59

Ziua Europei este marcată în fiecare an la data de 9 mai și se dorește a fi o zi în care cetățenii Uniunii Europene să simtă că fac parte dintr-o mare familie ce împărtășește aceleași valori.

9 mai este o zi în care europenii sunt invitați să reflecteze, în egală măsură, și la șansa pe care o au de a trăi în cea mai lungă perioadă de pace din istorie. În 2022 se împlinesc 77 de ani de la încheierea ultimului mare război de pe continentul european, însă ziua de 9 mai din acest an este umbrită de invazia Federației Ruse în Ucraina.

Altfel, Ziua Europei este o zi ce sărbătorește pacea şi unitatea în Europa. Fără parade militare cu demonstrații a armelor de distrugere în masă, fără învrăjbeală între popoare și false competiții cine a fost și mai este cel mai puternic din punct de vedere al capacității de a distruge alte țări. E o zi a păcii, iertării și solidarității. Decizia privind instituirea Zilei Europei a fost luată în 1985, în cadrul Consiliului European de la Milano.

Data de 9 mai este ziua istorică în care a fost pronunţată „Declaraţia Schuman”.  Într-un discurs ţinut la Paris în 1950, ministrul de atunci al afacerilor externe, Robert Schuman, propunea plasarea producţiei de cărbune şi oţel sub controlul unei autorităţi comune. Practic, ministrul francez a propus crearea unei instituţii europene supranaţionale, însărcinate cu gestionarea industriei cărbunelui şi oţelului, sector care constituia, la vremea respectivă, baza întregii puteri militare. Ţările la adresa cărora a fost lansat apelul aproape se distruseseră reciproc într-un conflict ce a lăsat în urma sa pagube materiale imense şi un sentiment de dezolare.

 


Articolul precedent2598 de locuitori ai comunei Vasilcău vor beneficia de pe urma implementării proiectului transfrontalier “Drumuri bune şi accesibile în Comarna, Iaşi, şi Vasilcău, Soroca”.
Articolul următorVladimir Putin a felicitat-o pe Maia Sandu „cu ocazia împlinirii a 77 de ani de la finalizarea celui de-al Doilea Război Mondial”
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.