Ziua Europei – ziua păcii, iertării și solidarității anul acesta umbrită de războiul din Ucraina

0
38

Ziua Europei este marcată în fiecare an la data de 9 mai și se dorește a fi o zi în care cetățenii Uniunii Europene să simtă că fac parte dintr-o mare familie ce împărtășește aceleași valori.

9 mai este o zi în care europenii sunt invitați să reflecteze, în egală măsură, și la șansa pe care o au de a trăi în cea mai lungă perioadă de pace din istorie. În 2022 se împlinesc 77 de ani de la încheierea ultimului mare război de pe continentul european, însă ziua de 9 mai din acest an este umbrită de invazia Federației Ruse în Ucraina.

Altfel, Ziua Europei este o zi ce sărbătorește pacea şi unitatea în Europa. Fără parade militare cu demonstrații a armelor de distrugere în masă, fără învrăjbeală între popoare și false competiții cine a fost și mai este cel mai puternic din punct de vedere al capacității de a distruge alte țări. E o zi a păcii, iertării și solidarității. Decizia privind instituirea Zilei Europei a fost luată în 1985, în cadrul Consiliului European de la Milano.

Data de 9 mai este ziua istorică în care a fost pronunţată „Declaraţia Schuman”.  Într-un discurs ţinut la Paris în 1950, ministrul de atunci al afacerilor externe, Robert Schuman, propunea plasarea producţiei de cărbune şi oţel sub controlul unei autorităţi comune. Practic, ministrul francez a propus crearea unei instituţii europene supranaţionale, însărcinate cu gestionarea industriei cărbunelui şi oţelului, sector care constituia, la vremea respectivă, baza întregii puteri militare. Ţările la adresa cărora a fost lansat apelul aproape se distruseseră reciproc într-un conflict ce a lăsat în urma sa pagube materiale imense şi un sentiment de dezolare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.