„Zâmbetul – umbrela înţeleptului”, la penitenciarul din Soroca (FOTO/ VIDEO)

0
83

La Penitenciarul nr. 6 din Soroca s-a desfăşurat ce-a de-a V-a ediţie a Festivalului cultural interpenitenciar „Evantai Folcloric”. Reprezentanţii Instituției de detenţie din localitatea Goian, prezenţi al eveniment, au transmis fanionul festivalului colegilor de la Penitenciarul nr. 6, astfel, Soroca a preluat, simbolic, ştafeta evenimentului.

„Ideea aparţine Departamentului Instituţii Penitenciare (DIP). Este deja o tradiţie ca în fiecare an să se desfăşoare acest festival. Este un prilej de a demonstra societăţii că deţinutul nu stă toată ziua fără treabă în penitenciar. El se reeducă şi se dezvoltă, participă la activităţi care îl ajută să  se reintegreze în societate”,  a menţionat Stelian Cernatinschi, şef serviciu activitate educativă.

Astfel, un grup de deţinuţi, alături de colaboratori ai instituţiei de detenţie, directorul teatrului „Veniamin Apostol din Soroca” şi actorul Andrei Sochircă, au pregătit un program artistic cu genericul „Zâmbetul – umbrela înţeleptului”, pe care l-au publicului prezent  în sala de festivităţi a penitenciarului. Printre spectatori erau reprezentantul DIP, conducerea şi colaboratori ai instituţiei de detenţie, părinţi şi rude ale condamnaţilor.

„De trei ani colaborăm cu penitenciarul din Soroca, am selectat cei mai talentaţi deţinuţi. De această dată am pregătit un program din două părţi, incluzând elemente din Festivalul epigramei şi Festivalul mărului. Băieţii au depus efort, iar unii au uimit prin memorie deosebită”,  a menţionat Petre Popa, directorul teatrului din Soroca.

În cadrul evenimentului a evoluat în scenă şi actorul cu rădăcini sorocene, Andrei Sochircă. Monologurile prezentate au stârnit valuri de zâmbete şi aplauze din partea spectatorilor, în sală instaurându-se o atmosferă plăcută şi dispoziţie bună.

„Mi-a plăcut să mă implic în această activitate. Este un plus pentru mine, vreau să mă reeduc şi să ies la libertate mai repede. A fost plăcut să lucrez împreună cu aşa actori de la teatru, am învăţat multe lucruri bune, care ne vor fi de folos la pregătirea altor festivităţi”,  a opinat Gheorghe din Ungheni, care ispăşeşte o pedeapsă de 5 ani şi jumătate.  Participă activ la evenimente de acest gen şi deţinutul Mihai din Drochia: „Am intrat în rol pe deplin, or moldoveanul ştie când să spună o glumă bună, nu în zadar s-a menţionat azi: La o glumă se râde de două ori – o dată cu toţii împreună, a doua oară când ajunge la tine”.

Pentru părinţii  şi rudele prezente în sală, asemenea evenimente sunt o posibilitate în plus de a-şi revedea fraţii sau copii condamnaţi la ani de puşcărie. Doamna Lidia, mama unui deţinut, a venit cu întreaga familie, ei se bucură de fiecare posibilitate de a se vedea cu ruda lor care va mai petrece încă mulţi ani în detenţie. „Nu sunt prima dată la asemenea spectacol, băieţii se pregătesc bine, au emoţii şi vor să evolueze bine în faţa noastră. Sunt băieţi activi, se vede că au citit mult, păcat că se  află după gratii… E bine că se organizează aşa evenimente, ei nu sunt pentru o viaţă aici. Aşa ei îşi  dezvoltă unele calităţi, care le vor ajuta pe viitor, când vor lua viaţa de la capăt”, a spus femeia printre lacrimi.

Reprezentantul DIP, Liviu Chercheja şi Şeful Penitenciaruui nr. 6, Dorin Marcu, au mulţumit tuturor celor care au contribuit la organizarea şi desfăşurarea festivalului.

Potrivit tradiţiei, la rândul său, Penitenciarul nr. 6 va transmite ştafeta festivalului altei instituţii de detenţie din ţară, unde va avea loc următoarea ediţie a evenimentului.

Articolul precedentConcurență între Strada Sorocii și Calea Bălțului
Articolul următorCrucile și monumentele de pe marginea drumurilor vor fi scoase

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.