Izolarea forțată în apartament are consecințe aspura copiilor și a celor maturi, consideră Liliana Gîscă. Aceasta este psiholog-coordonator la Centrul de Sănătate Prietenos Tinerilor „Pro-Viața” din municipiul Soroca. Ea crede că în această situație părinții ar trebui să organizeze astfel timpul copiilor ca ei să nu prea simtă faptul că sunt închiși în apartamente, iar așa îi vor ajuta să treacă peste anumite stări emoționale.
“Cei care au un teren sunt cei mai fericiți copii, dar cei care locuiesc la bloc sunt foarte supărați, pe alocuri devin și agresivi, îi irită toate lucrurile. Poate mulți din părinți ați observat că ei își caută un colțișor din casă unde să simtă cumva o susținere, cum ar fi să se ascundă sub un scaun, sub o plapumă sau sub o masă, ori în spatele jucăriei preferate. Ori pot lua poziția copilului din burtică și-și acuprind genunchii cu mânuțele. Se ascund pentru câteva secunde, ceea ce le oferă un sprijin și o încredere. Este important să-i informăm de ce este nevoie să stăm în casă, care este partea pozitivă pentru ei că vor sta în casă, și nu doar pentru ei, ci pentru familie și întreaga societate”.
Liliana Gîscă, psiholog: “Noi părinții trebuie să ne păstrăm calmul, să comunicăm cu ei. Nu este corect dacă spunem că micuții de la 0 la 3 ani nu înțeleg ce este cu această pandemie, sau nu înțeleg știrile de la televizor. Vreau să vă spun că greșiți amarnic, iar ei trăiesc toate emoțiile cu părinții săi, auzind discuțiile din familie, cum se transmit mesajele, care este tonul vocii și starea emoțională a părinților. Toate aceste lucruri trec prin copiii noștri”.
Totodată psihologul crede că părinții le pot găsi ocupații celor mici la care pot participa sau aceștia le pot realiza fără asistarea celor maturi. O soluție ar fi să le pună și desene animate, dar să nu exagereze cu timpul în fața telelvizoarelor, laptopului sau a telefoanelor. “În momentul când sunteți copleșiți, voi ca părinți, de nervozitate, căci pe lângă educația copilului aveți de pregătit mâncăre și alte treburi casnice, cu siguranță cumva se va forma un disconfort, din dorința de a le reuși pe toate. Este bine ca și păriniții să se retragă pe vreo 10-15 minute separat undeva într-o odaie, ca să-și savureze din plăcerile sale — a citi o carte, a servi o cafea sau a mânca ceva dulce și să se mai odihnească un pic. De aceea ar fi bine să le planificați și coordonați cu cei care sunteți în casă — soț, soție, bunei sau copii mai mari” consideră Liliana Gîscă.
Psihologul ne-a informat că la necesitate oferă consiliere prin Skype, iar cei care au nevoie o pot contacta pe profilul — YKProViata Soroca.
Citiți mai jos articolul integral
Articolul a fost realizat în cadrul proiectului „Înțelegerea audienței prin asistență digitală” implementat de Internews cu suportul Suediei.