VIDEO: Pericol de inundații din cauza nivelului înalt al apei în râul Nistru, meteorologii au emis COD PORTOCALIU

0
2055
Foto: Facebook: Сергей Иванович

Meteorologii au emis o COD PORTOCALIU  privind ridicarea nivelului apei în râul Nistru. Sorocenii urmăresc cum “râul crește” și apa se apropie de localități, iar autoritățile raionului Soroca s-au convocat într-o ședință pentru a decide pașii ce urmează să-i facă în situația creată. 

În legătură cu decizia Agenției Resurselor de Apă din Ucraina de a mări volumul deversării apei din Lacul de Acumulare Dnestrovsc (r. Nistru) până la 2050 m3/s. Centrul Hidrologic, prognozează în intervalul 24 iunie -2 iulie creșterea nivelului apei, față de nivelul din 24 iunie pe sectorul: s. Naslavcea – or. Dubăsari cu 2.0 – 3.2 m; or. Dubăsari – s. Talmaza – cu 2.5–3.4 m.

Ieşirea apei în luncă şi subinundarea terenurilor agricole din raioanele Camenca, Rezina şi subinundarea unor localităţi în locurile joase aferente râului, subinundarea terenurilor agricole şi a zonelor de recreaţie din raioanele Criuleni, Grigoriopol, Anenii – Noi, Slobozia şi Ştefan – Vodă” se menționează într-un mesaj publicat  de Serviciul Hidrometeorologic de Stat.

Și în regiunea municipiului Soroca nivelul apei în râul Nistru a crescut vizibil. Pericolul de inundații a fost discutat astăzi la ședința Comisiei pentru Situații Excepționale a raionului Soroca.

Foto: Facebook: Elena Bodnarenco

Potrivit lui Mihai Borș, șeful Direcției Situații Excepționale Soroca, situația este șubredă, iar în regiunea Sorocii este o rezervă de 3 metri, a menționat șeful DSE.

Zilnic este monitorizat nivelul apei în râul Nistru. La ora 6.00, apa în râu era la nivelul de 6 metri, iar până acum nivelul apei a crescut cu 1,5 metri. Au fost identificate carierele din care se poate extrage lut, nisip și pietriș pentru întărirea digurilor, barajelor…Localitățile cu risc de inundare au fost informate să creeze un punct de dirijare pentru situații excepționale, crearea posturilor de dirijare și numirea persoanelor responsabile”, a mai menționat Mihai Borș.

Mai multe detalii aflați în secvențele video de la ședință, realizate de colegii noștri de la Sor-TV.

Ultima dată municipiul Soroca a fost inundat în anul 2008. În total 15 localități din raionul Soroca sunt amplasate pe malul sau în apropierea râului Nistru.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.