8.9 C
Soroca
miercuri, mai 18, 2022
Acasă ! Vestea momentului! Războiul se termină!? De la Lavrov cetire!

Vestea momentului! Războiul se termină!? De la Lavrov cetire!

0
2641
 

   Ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a spus într-un interviu pentru mass-media din Serbia că „există oportunităţi pentru un acord” iar partenerii occidentali ai Rusiei „încep să înţeleagă greşelile grave făcute de-a lungul multor ani”, scrie capital.ro.

Oficialul susține că Rusia nu este interesată în participarea reprezentanţilor Occidentului la actualele negocieri cu Ucraina, subliniind că occidentalii au avut deja o şansă în 2014, când revoluţia din Maidan l-a răsturnat pe preşedintele Viktor Ianukovici, şi în 2015, când au fost semnate Acordurile de Pace de la Minsk. „În prezent ei ne spun: ‘Daţi o şansă diplomaţiei!’. Bineînţeles că vrem să dăm o şansă diplomaţiei, motiv pentru care am convenit să reluăm discuţiile la Istanbul…”.

„Ne dorim ca aceste discuţii să reuşească”, a completat ministrul rus, adoptând un ton mai împăciuitor în faţa presei sârbe.
 
Pe de altă parte, într-o discuție online cu jurnaliștii ruși, informează PROTV,  Volodimir Zelenski a răspuns la întrebări legate de o eventuală întâlnire față în față cu Vladimir Putin. Președintele Ucrainei a subliniat că dacă aceasta ar avea loc, „războiul ar putea fi încheiat rapid”
 
 
„Avem nevoie de un acord cu preşedintele Putin. Garanţii nu vor semna nimic dacă pe teritoriul nostru mai sunt trupe”, a spus el, garanții fiind statele din partea cărora Kievul doreşte garanţii de securitate, printre acestea fiind SUA, Marea Britanie şi Turcia. 
 
 
„De ce cred că războiul poate fi încheiat rapid și doar Putin și cei care îl înconjoară tergiversează negocierile…Pentru că… Johnson, Biden, Duda, Erdogan? Cine va sta să vorbească despre ceva atâta timp cât există trupe? Cine va semna ceva? Nu se va întâmpla nimic, este imposibil. Prin urmare, nu trebuie să aștepți modificarea legislației”. 
 
Zelenski susţine că Rusia trebuie mai întâi să-şi retragă trupele din Ucraina înainte ca aceasta să semneze orice document asupra neaderării la NATO şi asupra garanţiilor de securitate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.