Valeriu Petrovici primul medic din Soroca, donator de plasmă pentru tratamentul bolnavilor de COVID-19

0
4251
La Soroca este colectată plasma pacienților recuperați de COVID-19. Printre ei este și medicul Valeriu Petrovici.

La Soroca se efectuează recoltarea plasmei sanguine de la pacienții tratați de CVOVID-19, care au dezvoltat anticorpi la virus și acum pot salva până la trei vieți ale altor bolnavi de Coronavirus.

Potrivit autorităților medicale, donatori pot fi doar bărbați, cu vârsta cuprinsă între 18-60 ani, care nu suferă de boli cronice și au cel puțin 14 zile de însănătoșire completă.

Primii trei soroceni tratați de COVID-19 au donat plasmă, ne-a comunicat Vasilisa Vînaga, asistentă superioară la Secția Transfuzie a Sângelui de la Spitalul Raional Soroca. Printre ei este și medicul Valeriu Petrivici, confirmat cu Coronavirus la începutul lunii aprilie. Medicul a menționat că a suferit o formă ușoară a virusului, s-a recuperat și acum e gata să ajute alți pacienți.

”S-a elaborat un Protocol de profesorul Cojocaru, precum că introducerea plasmei cu anticorpi la pacienții în stare gravă și foarte gravă le dă o șansă pentru recuperare. Este o metodă de tratament. Este important să donăm plasma ca să ajutăm și alți pacienți să se trateze”, a menționat Valeriu Petrovici.

Potrivit Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, plasma persoanelor tratate de infecția COVID-19 poate fi un medicament eficient în tratamentul pacienților în stare gravă și extrem de gravă.  Această terapie se practică deja experimental în SUA, China, Italia, Germania și alte țări afectate de pandemie.

Metoda de tratament a fost reglementată în țara noastră la 13 aprilie 2020. Astfel, pacienții urmează să primească plasmă de la foștii bolnavi complet vindecați, pentru a dezvolta imunitatea.

Articolul precedentErica PRODAN — Mini Miss Soroca și Rustam OBERNEAC — Mini Mister Soroca
Articolul următorTimp de patru zile lucrătorilor medicali din Spitalul Raional Soroca li se asigură prânzul cald cu susținerea Uniunii Europene

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.