Valentina Gudima: „Principalul sentiment e să primim plăcere din ceea ce facem”

0
2200

Valentina Gudima din raionul Șoldănești, a finisat în anul 2007 Colegiul de Construcții din Chișinău, specialitatea design-arhitectură. Din cauza că îi era greu să găsească un job după profesie, a fost nevoită să plece peste hotare și anume în Republica Cehă. Acolo a încercat diferite job-uri, a învățat și limba cehă, a urmat și cursuri, însă pasiunea față de artă, i-a fost mereu pe prim plan. 

„Dragostea față de artă se trage din copilărie. Mi-aduc aminte de vremurile cele grele, când eram copii și hoinăream pe malurile râurilor, strângeam lut, îl amestecam cu apă și făceam o consistență de modelare, din care se primeau farfurii și pahare. Lăsându-le la soare se uscau. Este un hobby care nu are limite, te poți dezvolta în continuare pâna la infinit”, ne-a povestit Valentina.
Primele lucrări le-a confecționat din beton de construcție. Au fost niște forme din farfurii de plastic, în care a fost turnat beton, după care au ieșit vazoane extraordinare pentru suculente si cactuși. Chiar vazoane care puteau fi folosite și afară pentru tot anul împrejur.
„Dacă sincer, mult timp mi-a luat până am descoperit acest praf de modelare, deoarece nu e doar un gips de construcție, dar e un praf ce după întărire e mai tare ca betonul, însă suprafața e netedă și lucioasă, ceea ce nu pot spune de gips, care e ieftin și nu rezistă la umezeală. În general îmi ia câteva minute pentru realizarea unui element, depinde câte forme am, și ce design, culoare, combinații de culori”, a mai adăugat femeia.
Într-o zi, băiatul cel mic al Valentinei a tras de pe masă, o cutie cu pigment de culoare neagră: „Vă dați seama cum arăta blonduțul meu năzbătios? În momentul ăla nu știam de ce sa mă apuc, era negru de parcă fusese în sobă la bunica”.
Este des întrebată din ce materiale confecționează lucrările, și dacă ar putea să fie procurate. Acuma lucrează la o idee, la o formă de vas în care va fi turnată lumânarea. În toate elementele confecționate, depune o energie și suflet mare, se regăsește în ceea ce face și se relaxează în timpul confecționării.
„Este un sentiment greu de expus în cuvinte, ceva ce trebuie să simți cu adevărat. Principalul sentiment e să primim plăcere din ceea ce facem”, ne-a mai spus Valentina.
Îi dorim multă baftă în ceea ce face, și o naștere ușoară pentru luna ianurie.

Articolul precedentVeste proastă pentru fumători: „plăcere” interzisă la balcon și în localurile unde se găsesc femei gravide și minori
Articolul următorObservatorul de Nord — un prieten este alături la bine și la rău

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.