Un spectacol cu ARIPI

0
80

La mijlocul lunii noiembrie la Teatrul “Veniamin Apostol” din Soroca a avut loc premiera spectacolului “Aripi”, o reprezentaţie deosebită unde actorii au înlocuit cuvintele cu gesturi şi mimica. Spectacolul a fost condimentat cu poezie şi muzică, iar actorul cu experienţă în pantomimă, George Ciolpan şi tinerii de la studioul “Cortina”, au făcut un tot întreg.

“Ideea spectacolului de mişcare a apărut concomitent în mintea mea şi a maestrului Ciolpan după Festivalul de umor din aprilie, ne spune Petre Popa, directorul Teatrului. Eu am vrut să dau membrilor studioului mai întâi o altă pregătire, iar spectatorului ceva nou. Domnul Ciolpan citind cărţile de poezie pe care i le-am dat atunci, a găsit “mult zbor” în creaţia mea şi a propus să medităm asupra conceptului unui spectacol. Mai mult ca atât, era la îndemână şi o lucrare muzicală “Aripile” semnată de Anatol Rudei, pe parcurs solicitându-se şi altele. Un act de creaţie durează şi mai are nevoie de un coordonator pentru a putea face legătura între membrii grupului de creaţie. Viorel Burlacu a fost cel care a devenit acest coordonator, cel care pe vremuri şi-a făcut studiile la Colegiul de Arte din Soroca”.

Actorul de pantomimă George Ciolpan, prieten şi oaspete frecvent la Teatrul “Veniamin Apostol”, i-a învăţat pe tinerii soroceni tehnicile de bază ale pantomimei, fără să-i fie teamă că-şi va creşte concurenţi. “Mai întâi ţin să vă spun că a fost o plăcere să lucrez cu trupa. Sunt tineri, energici, talentaţi şi dornici de a învăţa arta pantomimei. Au reuşit să cunoască şi să înveţe multe din principiile de bază ale pantomimei cum ar fi: concentrare, ritm, spaţiu gol, mişcarea încetinită, punctul fix, etc…Toate astea devenind, apoi componente ale spectacolului “Aripi”. Spectacolul este foarte deosebit de altele, prin simplu motiv că este un alt gen, o altă ramură a artei teatrale – pantomima. Aşa ceva nu a mai fost montat la Soroca, dar nici în teatrele din Republica Moldova, deci este o premieră pe ţară. Referitor la concurenţă, mai au mult până acolo…

“Un spectacol de mişcare, muzică şi poezie în special pentru adolescenţi, deşi visul la zbor nu are vârstă. De la un fluture, un fulg în zbor până la drama aripii frânte, aceasta este traiectoria înscrisă de “aripile” din spectacol. Gesturile, mimica şi expresia corporală vor fi instrumentele de care se vor folosi actorii. Să cutezăm, dar să şi “ocrotim zborul şi aripa viorii”, cum ne îndeamnă un vers din spectacol”.

(fragment din afişa de promovare a spectacolului)

Deocamdată, vreau să-i văd discipoli” afirmă George Ciolpan. Timp de mai multe luni, din aprilie şi până în septembrie s-a lucrat la “materialul” spectacolului, apoi au început repetiţiile. “Trebuie menţionat faptul că a fost o muncă enormă, ne mai spune Petre Popa. Mai întâi tinerii actori urmau să însuşească tehnica pantomimei, plastica, coregrafia şi alte deprinderi necesare unui spectacol de mişcare, apoi studiouri, înregistrări audio şi repetiţii, repetiţii. Până la urmă spectatorul rămâne să “judece”, nu înainte de a încerca să îndeplinească măcar un element din spectacol, pentru că nu poţi măsura ceva dacă nu cunoşti nici o unitate de măsură. Asta aşa ca un îndemn pentru tineri de a ieşi din casă şi a se îngriji de frumuseţea corporală şi sufletească concomitent. Cred că puţine teatre au o experienţă semnificativă în arta pantomimei. Spectacolul, fiind unul aproape non-verbal, are deja o invitaţie la festivalul teatrului de tineret de la Botoşani, care va avea loc în primăvara anului 2017”.

La realizarea acestui experiment teatral de succes şi-au mai adus aportul Tatiana şi Anatol Rudei, pictorul Nicolae Topor, Ruslan Zabolotnîi şi toată echipa teatrului “Veniamin Apostol” condusă de poetul Petre Popa. Apropo, astăzi, 2 decembrie, puteţi merge la acest spectacol care se va juca la ora 17:15. Deşi Maestrul George Ciolpan se va afla în sală, spectacolul va fi jucat integral de junii actori de la studioul “Cortina”.

aripi-spectacol

 

Articolul precedentŞi la Soroca este sărbătorită Ziua Naţională a României (GALERIE FOTO/VIDEO)
Articolul următorVictor Său: „Soroca se va transforma într-un veritabil oraş european”
Licenţiat în jurnalism și Master în Științe ale Comunicării, Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării, Universitatea de Stat din Moldova.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.