Trei frați de pădure legați

0
702

Igor, Marian și Ghenadie Rusu din satul Ocolina, sunt trei frați din satul Ocolina, ce muncesc în pădure. Igor este doborâtor de arbori, iar frații săi Marian și Ghenadie, taie și stivuiesc lemnele. I-am întâlnit în pădurea din Voloave, unde frații tocmai veneau de hac unui copac proaspăt doborât la pământ.

Igor are vreo 18 ani de când lucrează în acest domeniu, așa că a deprins să mânuiască moto-fierăstrăul din mâna sa fără probleme. “Atunci când prăvali un copac, ești cu viața în mână și trebuie să știi unde va cădea, după unghiul sub care crește. Pe zi tai în mediu vreo 10-15 arbori, în funcție de grosimea lor. Ei deja sunt selectați de cu vară, care-s bolnavi sau au careva probleme, sunt însemnați cu marca bătută cu ciocanul. Cred că nu am ales eu să lucrez în pădure, ci profesia m-a ales pe mine, m-am deprins să lucrez aici în pădure, la aer liber și cred că nu aș putea lucra undeva în birou sau în alt spațiu închis” zice fratele mai mare.

Ceilalți doi frați au partea lor de lucru, iar împreună sunt o echipă. De la opt dimineața pot fi văzuți în pădure, iar de găsit, îi găsești ușor, după sunetul moto-fierăstrăului. Lucrul lor este unul important în special acum, când mulți vor fi nevoiți să schimbe încălzirea pe gaz cu sobele. Deși anul acesta prețul și importanța lemnului de foc s-a mărit considerabil, aceștia spun că lucrează cam ca și în ceilalți ani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.