Totul despre Postul Nașterii Domnului, pe vechi

0
151

   Dacă în alți ani Postul Nașterii Domnului începea la data de 28 noiembrie și durează 40 de zile, adică până pe 7 ianuarie (25 decembrie — calendar bisericesc), în acest an lăsatul secului se va face pe 26 noiembrie, întrucât pe 27 este vineri, care este zi de post. 

Așadar, timp de 40 de zile, trebuie să se abţină de la carne, ouă şi brânză. În zilele de luni, miercuri și vineri bucatele se pregătesc fără untdelemn și nu se consumă vin. În zilele de marți și joi este dezlegare la untdelemn și vin. În zilele de sâmbătă și duminică se dezleagă la untdelemn, vin și pește. În cazul când în zilele de luni, miercuri sau vineri, Biserica cinstește vreun sfânt mare, însemnat în calendar cu cruce neagră (+), mâncăm bucate gătite cu untdelemn și se bea vin, iar dacă este vreo sărbătoare însemnată în calendar cu cruce roșie (+), atunci avem dezlegare și la pește.

În ajun de Nașterea Domnului (6 ianuarie) se mănâncă abia seara și anume: grâu fiert îndulcit cu miere, poame, covrig sau turte din făină. Iar la 7 ianuarie, indiferent în ce zi cade, se mănâncă de dulce, adică ouă, carne, brânză și mâncăruri gătite cu untdelemn și se bea vin.

Acestea sunt câteva reguli care trebuie urmate în această perioadă, dar, desigur, fiecare va face ascultare și va ține postul după propriile puteri, urmând sfaturile părintelui duhovnic. (SURSA: sputnic.md)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.